“Spor yaparken en çok sorulan sorular ve cevapları 5” – Fit with Beril

Spor Yaparken En Çok Sorulan Sorular - 6
Spor Yaparken En Çok Sorulan Sorular – 6

Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için, düzenli olarak spor yapmanız şart. Spor yaparken gelişiminizi takip etmek, kendinize uygun bir antrenman programı oluşturmak ve teknik olmak da oldukça önemli. Bir personal trainerla çalışmanın önemi de bu noktada öne çıkıyor.

Uplifers ekibine yeni katılan Personal Trainer Beril Tarakçıoğlu, spor yaparken en çok sorulan soruları cevaplandırıyor. Bu köşemizde, siz de sorularınızı sorabilirsiniz.

Spor yaparken su içilmeli mi?

Aktivite süresince vücudumuzda sıvı kaybı gerçekleşir. Sıvı kaybı dengelenemezse, yaptığınız aktiviteyi yarıda bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun önlenmesi için iki saatlik bir çalışma sırasında yaklaşık yarım litre su tüketilmelidir. Enerjinizin düştüğünü hisseder gibi olduğunuzda aralıklarla su takviyesi yapmanızı öneririm. Aşırı su içmekse, şişkinlik yapıp performansınızı düşürebilir.

Antrenmanlarımdan sonra neden esnetme yapıyorum ki? Yapmasam?

Eklem esnekliğinizi arttırmanın ya da hareket kabiliyetinizi ilerletmenin en etkili yolu antrenmanlarınızın sonunda düzenli olarak esnetme yapmaktır.

Bir eklem; kaslar, tendonlar, kemikler , kıkırdaklar ve bağlardan meydana gelir. Kaslar, elastik bir yapıya sahiptir; yani uzayıp kısalma özellikleriyle ekleme hareket genişliği sağlarlar. Tendonlar ise kasları kemiklere bağlar. Kemikler ve kıkırdak dokular, vücudumuzun destek yapısıdır. Kıkırdakların ayrıca eklem yüzeylerindeki sürtünmeleri önleyici bir görevi vardır. Bağlar ise bir kemiği diğerine bağlar. Esnetme çalışmalarının önemini kavramak için bu yapıyı anlamak gerekir.

Kaslarımızda meydana gelen olumsuzluklar doğrudan iskelet yapımıza etki eder. İskelet sistemimizin duruş bozuklukları (kifoz, lordoz, vb.) çoğunlukla kas dokularımızdaki kasılma, kısalma ve zayıflıklardan kaynaklanmaktadır. Aktiviteyi hayatımıza, ilk olarak sağlık için yani günlük hayatımızdaki hareket özgürlüğümüz için dahil etmeliyiz. Eğer gereklerini tam anlamıyla uygulamazsak, yarardan çok zarar görmüş oluruz.

Esnetme yapmanın faydalarını maddeler halinde sayacak olursak;

  • Aktivite esnasındaki performansınız artar.
  • Kaslarınızın dinlenme süresi kısalır.
  • Kaslarınızın gerginliği azalır ve günlük hayatınızda daha rahat hareket edersiniz.
  • Sakatlanma riskini azaltır ve sizi bir sonraki antrenmanınıza hazırlar.
  • Eklem burkulmalarını önler.
  • Bel kaslarının spazmı ve ağrılarının çoğunluklu çözümüdür.
  • Antrenman sonrası ortaya çıkabilecek kas ağrılarını azaltır.

Sonuç olarak, bilinçli bir antrenmanı şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Isınma  (10 – 15 dk)
  • Kısa süreli esnetme (büyük kas gruplarına yönelik)
  • Aktivite
  • Belirli süreli tüm vücut esnetme (Her kası 10 -15 sn. statik germe / yaylanmadan gerilebildiği en uzun mesafede bekleyerek)

 

Beril Tarakçıoğlu Fitness Eğitmeni
Personal Fitness Trainer Beril Tarakçıoğlu, lise Sainte-Pulcherie ardından Lise Saint-Benoit ve son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi – Fransızca Tercümanlık Bölümü’nden mezun olarak akademik yaşantısını ... Devam