Sosyal medya beslenme alışkanlıklarını etkiliyor mu?

Yaşadığımız çağa artık “Teknoloji Çağı” deniliyor. Akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar hayatımızın eksilmez bir parçası haline geldi. Her şeyden ve herkesten çok daha kolay haberimiz olabiliyor ve neredeyse arkadaşlıklar da artık sosyal medya üzerinden yürütülüyor diyebiliriz. Hatta neredeyse takip ettiğiniz kişiler, gruplar sizin ve hayatınız hakkında diğer insanlara fikir verebiliyor. Sosyal medyanın bir çok şeyi etkilediği doğru, peki beslenme alışkanlıklarını da etkiliyor mu?

Yediklerinin fotoğraflarını çekenler dikkat!

Sosyal hayatın da ayrılmaz bir parçası olan teknolojik ürünler yemek masasında da sıklıkla kullanılıyor. Tahmin ediyorum ki hepiniz yediğiniz yemeğin fotoğrafını sosyal medya hesaplarınızda paylaşmışsınızdır veya bu tür paylaşımlar yapan hesaplara rastlamışsınızdır. Ben de fırsatını bulduğum zaman sosyal medya hesaplarımdan bu tür paylaşımlar yapıyorum Adana’da kebap fotoğrafları, bazı restoranlarda şık sunumları, annemin yemeklerini… Hatta yazın dondurma fotoğrafı atacağım diye daha dondurmadan tek lokma alamadan dondurmanın erimesi gibi talihsiz olaylar da oldu. Peki teknoloji, beslenme düzenimizi ve biçimimizi etkiliyor mu?

sosyal medya beslenme aliskanliklari
Sosyal hayatın da ayrılmaz bir parçası olan teknolojik ürünler yemek masasında da sıklıkla kullanılıyor.

İnsan psikolojisi üzerinde yapılan bazı araştırmalara göre, yemek yerken masanın üzerinde duran cep telefonları duygusal strese sebep oluyor ve beyne gönderilen stres sinyalleri tat alma duygusunda bozulmaya yol açıyor. Araştırmayı yürüten psikologlar yemek yerken cep telefonlarıyla, tabletlerle, bilgisayarlarla ilgilenilmemesinin doğru olduğunu gösteriyor.

Paylaşımlar iştahı etkiliyor…

Az önce bahsettiğim bu paylaşımlar iştahımız üzerinde etki bırakıyor, özellikle tatlı paylaşımlarının iştah açtığı belirtiliyor. Sosyal medyadan bazı faydalı bilgiler almamıza rağmen psikolojik açlığa neden olan bu paylaşımlara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle diyet yaparken sürekli bu tür paylaşımlar yapan sayfaları takip ederek kendinize eziyet etmeyin. Unutmayın “göz görmeyince gönül katlanır”!

Gençleri daha çok etkiliyor…

Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı çalışmada gençlerin sosyal medya kullanırken beyin taraması yapıldı. Beyin taramalarında; gençlerin paylaştıkları fotoğrafların çok fazla beğeni aldığını gördüğünde beyinlerinin ödüllendirilme bölümlerinin yoğun bir şekilde çalıştığı görüldü.

Araştırmacılar beğeninin gittikçe artan bir etkisi olduğunu gözlemlendi. Herhangi birisi paylaşılan fotoğrafı beğendiğinde fotoğrafın içeriği ne olursa olsun birey paylaştığı fotoğrafı daha çok beğenmeye başlıyor.

sosyal medya beslenme aliskanliklari (2)
Yapılan araştırmalar, fotoğraf beğenilerinin gençlere çikolata yemiş ya da para kazanmış gibi hazzı verdiğini gösteriyor.

Yapılan beyin taramaları beynin bu bölümleri derinlemesine incelenmese de tarama sonuçları negatif duygulara rağmen gençlerin neden sosyal medyaya karşı koyamadığı hakkında birkaç ipucu veriyor.

Kaliforniya Üniversitesi Beyin Haritalama Bölümünde araştırmacı olan Lauren Sherman’a göre, gençler sosyal medyada çok aktif oldukları için beğenilere ve tanıdıkları diğer insanların sosyal medyada ne yaptıklarına karşı çok hassaslar.

Yapılan araştırmalara göre; gençlerin sosyal medya üzerinden resimlerinin beğenilmesi, onlara çikolata yemiş ya da para kazanmış gibi haz veriyor. Bu da aslında yine beynin ödül merkezinin uyarılmasıyla gerçekleşiyor.

Neler yapabiliriz?

Yemek yerken, yemek yediğinizi hissedin. Sohbet masasındaysanız sohbet ederek ve yemeğin tadını çıkararak yemeğinizi yiyin. Dijital aygıtları ve onlardan gelen bildirimleri unutmaya çalışın. Yemek yemek her ne kadar hayati bir ihtiyaç da olsa insanoğlunun en çok keyif aldığı aktivitelerden biri. Son olarak doyduğunuzu hissedince yemeyi bırakın, masada sadece sohbetten keyif almaya çalışın. Dengeli ve düzenli beslenmeyi unutmayın.

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam