Sağlıklı besinler ve vücudumuza olan yararları

Süpermarkete girdiğiniz sağlığınıza yararlı olduğunu iddia eden binlerce ürün ve etiket bulabilirsiniz. ‘Tam tahıllı!’, ‘Trans yağ içermez’, ‘Vitamin ve mineralce zengin içerikli’…v.b. Bu kadar bilgi bombardımanının içerisinde sağlıklı yiyeceğin hangisi olduğunu bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Tüm bunlara karşın obezite problemi dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Amerika’nın %68’i obezite sorunuyla mücadele ediyor ve obezite genç yaşta diyabet hastalığı görülme riskini tetikliyor.

Hastalıklarla mücadele etmek için, besleyici ve sağlıklı ürünler tüketmeniz gerekiyor. Bu besinler hem daha besleyicidir hem de sizi daha enerjik hissettirir. İşte mutlaka tüketmeniz gereken 52 süper sağlıklı besin:

1. Yumurta: Her yumurta 6 gram protein içerirken her biri yalnızca 72 kaloridir. Pennington Biomedical Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, kahvaltıda yumurta tüketmenin zayıflamaya yardımcı olduğunu söylüyorlar. Birçok diyet listesinde de yumurta bulunuyor.

2. Domates sosu: İçeriğinde bulunan likopen, cildinizin genç görünmesine ve kalp sağlığınıza iyi gelmektedir. Harvard University’nin yaptığı bir araştırma kanlarında fazla miktarda likopen bulunan kadınlarda kalp krizi olasılığı yüzde %34 azalıyor.

3. Kuru erik: İçerisinde bulunan polifenol, kemik yapıcı hücreleri harekete geçirerek kemik yoğunluğunu artırır.

4. Ceviz: Yalnızca 14 tane yarım ceviz günlük almanız gereken alfa linolenik asit miktarının iki katına eşittir. Alfa linolenik asit aynı zamanda Omega 3 yağ asidi olması sebebiyle de hafıza gelişimi için elzemdir.

5. Brüksel lahanası: Diğer tüm sebzelerden daha fazla glukozinotlar içerir. (Kanserle savaşır ve vücudumuzu detoksifiye eder).

6. Konserve bal kabağı: Kanserle savaşta en büyük savaşçılar olan alfa ve beta karoten içerir.

7. Somon: Günlük ihtiyacınız olan omega 3 yağı içeriğinde bulundurur.

8. Elma: Kuersetin içerir. Kuersetin akciğer kanserine yakalanma riskini azaltan bir antioksidandır.

9. Ispanak: Yarım fincan ıspanak günlük ihtiyacınız olan K vitamininin 5 katını içerir. K vitamini kan pıhtısına ve kemiklerin gelişimine yardımcı olur.

10. Edameme: Bir fincan edamemede 22 gram protein, bolca lif, folik asit ve kolesterol düşüren fitosterol bulunur.

muz
Muz zayıflamaya yardımcıdır

11. Muz: Muzun içerisinde vücudunuza iyi gelen ve sizi zayıflatmaya yardımcı olan dirençli nişasta gibi birçok lif bulunur.

12. Karnabahar: Kanser önleyici etken madde glukosinolat içerir.

13. Fırında patates: Kan basıncını düşüren potasyumu çok miktarda barındırır. Hatta potasyum miktarı muzdan bile fazladır.

14. Yeşil ve siyah çay: Scranton University’nin yaptığı araştırmaya göre arterlerdeki sertleşmeyi önlüyor.

15. Kara lahana: A vitamini, zeaaksantin ve lutein gibi besleyici öğeler açısından zengindir. Lutein gözler açısından oldukça faydalıdır.

16. Fıstık ezmesi: Lezzetli bir besin olan fıstık ezmesi kalp sağlığının korunmasından hormon salgılanmasına kadar vücudumuza birçok yararı bulunan arginin içerir.

17. Soya sütü: Gerçek bir protein kaynağı olan soya sütü, kalsiyum açısından zengin olup inek sütündeki gibi D vitamini içerir.

18. Çin lahanası: Bu kalsiyumca zengin sebze kemiklerin korunmasında adet sancılarının engellenmesinde etkilidir.

19. Kaju: Diğer tüm yiyeceklerden fazla selenyumu barındırır. Tek bir kaju tanesi günlük selenyum ihtiyacınızı karşılar.

20. Şitake mantarı: D vitamini açısından zengin bir besindir.

çilek
Çilek, rahim ve kolon kanserinin büyümesini durdurur.

21. Çilek: İçerisinde yer alan ‘ellagitannins’ adlı kimyasal sayesinde kolon ve rahim kanserinin büyümesini durdurur.

22. Yağsız süt: Günlük ihtiyacınız olan D vitaminin yanı sıra içeriğinde kalsiyum ve 8 gram kas yapıcı protein bulunur. Enerji verici bir içecektir.

23. Tatlı patates: Bir bardak pişmiş tatlı patatesin içerisinde günlük A vitamini ihtiyacınız %450 fazlası bulunur. A vitamini, bağışıklık sistemi ve gözlerimizin koruyucusudur.

İlgili yazı: Bol kalorili lezzetlere alternatif sağlıklı yemekler

24. Buğday tohumu: Çeyrek fincan buğday tohumu günlük E vitamini ihtiyacınızın %40’ını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda içeriğindeki selenyum sayesinde bağışıklık sisteminizin etkin çalışmasına yardımcı olur.

25. Ay çekirdeği: Çeyrek fincan ay çekirdeğinde günlük E vitamini ihtiyacınızın yarısı bulunur. E vitamini kalbi korur ve enfeksiyonlara karşı savaşır.

26. Kuşkonmaz: Yarım bardak kuşkonmaz vücudumuzun ihtiyacı olan K vitaminin yarısı bulunurken, ayrıca folik asitte bulunur. Folik asitin idrar söktürücü özelliği bulunur.

27. Portakal: Bir adet portakal günlük C vitamini ihtiyacınızın %100’ünden fazlasını içerir. Aynı zamanda portakal iyi bir kalsiyum ve folik asit kaynağıdır.

28. Arpa: Bağışıklık sistemimizin sigortası beta-glukan molekülü içerir. Aynı zamanda kolesterolümüzü düşürmeye ve kan şekerini kontrol altına almaya yardımcıdır.

böğürtlen
Böğürtlen bol miktarda antioksidan içerir

29. Üzüm: Gerçek bir resveratrol kaynağı olan üzüm kalbimizin koruyucusudur.

30. Böğürtlen: Böğürtlengillerden olan çilek, yaban mersini ve kızılcıktan daha fazla antioksidan içerir.

31. Hindi göğsü: Bir porsiyonda 20 gram protein bulunurken yalnızca 90 kalori bulunmaktadır.

32. Yaban mersini: Beyninizi inflamasyonlardan koruyarak hafızanızın güçlenmesine yardım eder ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi hızlandırır.

33. Kivi: İtalyan bilim insanları kivinin içeriğindeki C vitamini sayesinde astıma bağlı hırıltıları azalttığını ortaya çıkardılar (Bir kivide günlük ihtiyacınızın %110’unu bulabilirsiniz.)

34. Akai üzümü suyu: Texas A&M University araştırmacıları, bir veya 2 bardak akai üzümü suyu, içerisinde antosiyanin miktarının zenginliğiyle kanınızdaki antioksidan miktarını artırdığını söylüyorlar.

35. Tam tahıllı İngiliz usulü muffin: Yalnızca 134 kalori olup içeriğinde vücudumuza yararlı lif bulunur.

Kaynak:

womansday.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!