Regl döneminde doğru beslenme ve egzersiz

Kadınların her ay başına gelen sancılı, ağrılı, şişkinlik veren ve bazen canından bezdiren doğal bir süreç: PMS veya regl veya adet dönemi. İsmini nasıl adlandırırsak adlandıralım yine de çekilen ağrıları veya stresi atlatmak mümkün olmuyor.

regl agrisi

Yenilen çikolatalar, karın bölgesinde bekletilen sıcak su torbaları sizin için kalıcı bir çözüm olmaz. Östrojen hormonunuz tarafından ihanete uğradığınız bu dönemde, belki de yaptığınız bu uygulamalar aslında çok yanlış olduğu için işe yaramıyordur. Doğru beslenerek ve diyet tavsiyelerine uyarak adet, regl, PMS dönemini daha rahat geçirmeniz mümkün.

Regl dönemini daha rahat geçirmeniz için öneriler beslenme önerileri
  • Doğru beslenmeyi öğrenin

Doğru beslenmek sadece kilo vermek için değil, sağlıklı bir regl dönemi geçirmek için de oldukça önemlidir. Sağlıklı karbonhidratlar tüketmek, yeterli sebze ve meyve almak hem tatlı krizlerinizi önler hem de sancılarınızı azaltır. Beyaz ekmek yerine, tahıllı ekmek grubunu seçebilir; mevsimine uygun şekilde meyve ve sebze seçimleri yapabilirsiniz.

Yapılan son çalışmalar omega-3 alımının yeterli olduğu kadınlarda regl döneminin daha hafif geçirildiği ve menopoz yaşını ileriye aldığı görülüyor.

  • Tuz miktarına dikkat
tuz
Regl döneminde doğru beslenme ile negatif semptomları azaltmanız mümkün.

Çok tuzlu besleniyorsanız adet döneminde daha fazla şişlik sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu şişlik sizi kıyafetlerin içine sokmaz, otururken bile rahatsız hissedersiniz. Eğer regl döneminde, öncesinde ve sonrasında kendinizi çok şiş hissediyorsanız mutlaka tuzu azaltın ve günde 2,5 lt su içmeye başlayın.

Turşu, şalgam, çekirdek veya kavrulmuş kuru yemişler fazladan tuz içerir ve kendinizi kötü hissetmenize sebep olur. Bol sulu yiyecekler tüketmek su ihtiyacını karşılamaz; bu yüzden hem su oranı yüksek yiyecekler hem de su tüketmeyi unutmayın.

  • Vitamin kullanın

Yapılan çalışmalar, vitaminler ve adet arasında oldukça iyi bir ilişki olduğunu göstermiş. A vitamini kapsülü alanların adet sancısı yaşamadıkları çalışmalar tarafından gösterilmiş.

E vitamini desteği alanların regl döneminde fiziksel olarak daha rahat hissettiği, B vitamini grupları vücutlarında eksik olan kişilerin regl öncesi ve sonrasında daha çok stres yaşadığı çalışmalar tarafından gösterilmiş.

Doktorunuza uğrayarak bir kan tahlili yaptırabilir. Kadınlar için özel vitamin ve mineral tabletlerinden kullanmanızda sorun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

  • Östrojen deposu yiyecekler

İçerisinde östrojen olduğu için gebeler kullansa mı kullanmasa mı hala karar verilememiş olsa da, eğer gebe kalmayı planlamıyorsanız her gün 1 tatlı kaşığı kadar tüketmeye çalışın. Uzun süreli tokluk sağlaması ve yağ asidi açısından zengin olması sayesinde kas kramplarını azalttığı gösterilmiş.

Östrojen içeren diğer yiyecekleri de beslenme planınıza dahil ederek daha sağlıklı ve ağrısız regl dönemi geçirmek elinizde…

Kuru meyveler, soya fasulyesi, kuru baklagiller, bezelye, soya sütü gibi yiyecekler doğal östrojen depolarıdır.

  • Egzersize başlayın

Ay boyunca hafif aktivite ile bile olsa egzersiz yapan kişilerin daha az sancılı ve ödemli bir regl dönemi geçirdikleri araştırmalar tarafından kanıtlanmış. Üstelik egzersiz yapan kişilerin daha sağlıklı beslendiği ve vitamin, mineral açısından da yetersizliklerin olmadığı görülmüş. Yani egzersizi seven kişiler daha sağlıklı! Egzersizi sevmek için bir sebep aramaya başlayın.

egzersiz ve yuruyus

Ne kadar çok yürüyüş o kadar az ağrı, ayrıca regl döneminde uygulayabileceğiniz yoga hareketlerini öğrenebilir ve o dönemlerde uygulayarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Diyetisyen Sinem Akgün Diyetisyen
Gaziantep doğumluyum. Beslenme kültürünün en yoğun olduğu o coğrafyadan dolayı mıdır bilemem ama 2009 yılında kendimi hiç bilmediğim bir dünyanın içinde, yani Hacettepe Beslenme ... Devam