Öğlen uykusu neden önemli ve ideal bir öğlen uykusu nasıl olmalı?

Albert Einstein, Thomas Edison, Napoleon Bonaparte, Ronald Reagan, Bill Clinton… Bu isimlerin ortak noktası, gündüz uykusunun önemini kavramış olmaları. Sadece onlar değil; Brahms o meşhur ninnisini bestelerken piyanosunun başında kestiriyor, Winston Churchill kabine toplantılarını gündüz uykusuna göre programlıyormuş. Bugün birçoğumuzun tanıdığı atletler, olimpik sporcular öğlen uykusunu antrenman programlarının bir parçası olarak program yapıyor.

İyi bir uyku almadığınızda bu sizin ruh halinizi, sağlığınızı, aile hayatınızı, işinizi etkileyebilir. Çalışmalarıyla tarihe isimlerini yazdırmış olan bu isimlerin öğlen uykusuna verdikleri bu önemin ne kadar doğru bir adım olduğu, bugün bilimsel araştırmalar tarafından da kanıtlanıyor. 2017’nin başlarında Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, öğle uykusunun beyin gücünü ciddi anlamda artırdığını ve beyni yenilediğini ortaya koydu. Araştırmadan elde edilen bazı önemli noktaları şöyle sıralamak mümkün:

– Tüm gece ayakta kalıp uyumayan kişilerde (özellikle de öğrenciler), beynin uyku yoksunluğu yüzünden bazı bölgelerini kapatması nedeniyle yeni şeyler öğrenme kabiliyeti yaklaşık yüzde 40 oranında düşüyor.

– Uyku, beynin kısa süreli hafıza deposunu temizliyor ve yeni bilgiler için boş alan yaratıyor. Bu aynı, e-mail hesabınızdaki gereksiz mailleri silip, yeni mailler için yer açmak gibi bir şey. Beyinde kısa süreli bilgilerin tutulduğu hippokampüs bölgesi, gün ortasında da böyle bir temizliğe ihtiyaç duyabilir. Öğlen uykusu işte bu ihtiyacı karşılar ve yeni bilgiler için alan açılmasını sağlar.

Hafıza kapasitesinin yenilenmesi, 2. evre non-REM uykusuyla ilişkili. Yani derin uyku (non-REM) ile REM olarak bilinen rüya durumu arasında bir nokta. Gece boyunca uykumuzun en azından yarısını neden 2. evre uykular şeklinde geçirmemizin nedeni de bundan kaynaklanıyor.

İlginizi çekebilir: Uykunuzda kullanabileceğiniz muhteşem güçleriniz

İdeal öğle uykusu nasıl olmalıdır?

Michael J. Breus, yani nam-ı diğer “Uyku Doktoru”nun öğle uykusu için önerileri şöyle:

Sabah uyandıktan 8 saat sonra öğle uykusuna yatın. Ancak öğle uykusu saatiniz 15.30’dan geç olmasın. Aksi durumda, gece uykuya dalmanız zorlaşabilir.

Öğle uykusu için kendinize 30 dakika ayırın. Bunun 10 dakikasını uykuya dalmak için harcayabilirsiniz. Geriye size 20 dakika kalır. Uyanmak için bir alarm kurmayı unutmayın.

Rahat olmaya çalışın. Ayakkabılarınızı çıkarın, bir yatağa veya kanepeye uzanın. En kötü ihtimalle sandalye üzerinde de hafif uzanabilirsiniz. Işıkları kapatın veya göz bandı kullanın. Bir battaniye alın.

– Gün ortasında uyumak, özellikle de son derece yoğun iş günlerinin ortasında uykuya dalmak bazılarına delice bir düşünce gibi gelebilir. Başkalarının ne düşündüğünü boşverin. Tarihteki en yaratıcı ve en üretken isimlerin de öğlen uykusunun en büyük destekçileri olduklarını hatırlayın.

– Sadece kendinizi güvende hissettiğiniz bir ortamda öğlen uykusuna dalın.

– Eğer birileri öğlen uykusuna yatmanıza engel olmaya çalışıyorsa, onlara beyin gücünüz üzerinde çalıştığınızı söyleyin. Onun da aynı şeyi yapabileceğini hatırlatın.

Şimdiden iyi uykular 🙂

Kaynaklar:
Thrive Global
The Sleep Doctor

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!