Herkes meditasyon yapabilir: Meditasyon yapmanızı kolaylaştıracak ipuçları

Meditasyon, kişinin sessizlik, sakinlik, iç huzur ve farkındalığa ulaşmasını sağlayan deneyimlerin bütünüdür. Hayatla kurulan bağları güçlendiren meditasyon, aynı zamanda bağların koparılmasına da olanak verir. Başka bir deyişle meditasyon, tüm bedeninizle tek bir yere yoğunlaşma sanatıdır. Daha önce meditasyon yapmamış olanlar için ilk adımı atmak genelde zordur.  Uplifers olarak bugün “We the Change” blogunun yaratıcısı Todd Goldfarb’ın, meditasyon yapmanızı kolaylaştıracak ipuçlarını bir araya getirdik.

1. Düzenli olarak zaman ayırın. Meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirebilmenin tek yolu, düzenli olarak zaman ayırmak.

2. Nefesinizle başlayın. Derin nefes almak kalp atışınızı yavaşlatarak, kaslarınızın rahatlamasına ve zihninizi odaklayabilmenize yardımcı olur.

3. Esneyin. Esneme hareketleri kasları gevşeterek, daha rahat oturmanızı sağlar. Ayrıca esnemek, içinize dönmenize ve sadece kendinize odaklanmanıza yardımcı olur.

4. Amaç edinin. Meditasyonun aktif bir süreç olduğunu kabul edin. Gerçek anlamda meditasyon yapabilmek ve faydasını görebilmek için, süreci sadece araç değil, amaç haline getirin.

5. Vazgeçmeyin. Başaramadığınızı düşündüğünüzde, olumsuz düşüncelerinizden sıyrılarak yeniden başlayın. Nefesinize odaklanarak, kötü duygulardan arının.

6. Deneyin. Meditasyon yapabilmek için tek bir doğru pozisyon yoktur. Önemli olan kendiniz için en uygun pozisyonu bulmaktır. Farklı oturma şekillerini, gözlerinizi açıp kapamayı deneyin.

7. Vücudunuzu hissedin. Meditasyon süreci başladıktan sonra, tüm dikkatinizi sadece ayaklarınıza verin. Sonrasında, iç organlarınız da dahil olmak üzere, vücudunuzun üst bölümlerine doğru ilerleyin.

8. Belirli bir yer seçin. Meditasyon yapmak için seçtiğiniz yerin, çalıştığınız, egzersiz yaptığınız ya da uyuduğunuz yer olmamasına özen gösterin. Bulunduğunuz yeri, daha spiritüel bir atmosfere dönüştürün.

9.Okuyun. Meditasyon konusunda bir üst kademeye yükselmenize yardımcı olacak ya da meditasyonun faydalarından bahseden kitaplar okuyun. Bu durum motivasyonunuzu artıracaktır.

10. Uzun vadeli düşünün. Meditasyon, hayat boyu süren bir uygulamadır. Meditasyonun etkilerini her gün kontrol etmek yerine, uzun süreli faydalara odaklanın.

11. Müzik dinleyin. Meditasyon yaparken, sizi havaya sokacak ve zihninizi boşaltmanıza yardımcı olacak müzikler dinleyin.

12. Farkındalık anları geliştirin. Gün içerisinde, sadece nefesinize odaklanmak ve anda var olmak için belirli zamanlar belirleyin.

13. Rahatsız edilmediğinize emin olun. Zihninizi meşgul edecek tüm etkenleri ortadan kaldırın. Telefonunuzun çalması ya da odaya birinin girmesi ihtimali, tamamen odaklanmanıza ve rahatlamanıza engel olacaktır.

14. Değişiklikleri fark edin. Nefes alışverişinizdeki, odaklanma becerinizdeki ve ruh halinizdeki olumlu gelişmelerin farkında olun.

15. Mum kullanın. Gözleriniz kapalı meditasyon yapmayı tercih etmiyorsanız, mum yakın ve odak noktası olarak mumu kullanın.

16. Stres yapmayın. Meditasyon yaptığınız süre içerisinde, herhangi bir şeyi dert etmemeyi öğrenin. Meditasyon öncesinde, olumsuz duygularınızı azaltmaya çalışın.

17. Bir partner bulun. Bir arkadaşınızı meditasyon partneriniz olarak seçin. Beraber meditasyon yapmak, uygulamanızı geliştirecektir.

18. Sabahları yapın. Şüphesiz ki, sabahın erken saatleri meditasyon için en uygun zamandır. Meditasyon yapmak için, yarım saat daha erken kalkmayı deneyin.

19. Minnettar olun. Meditasyon süreci sonra erdikten sonra, 2-3 dakika kadar sizi mutlu eden şeylere odaklanarak minnettar olun.

20. İlginizi kaybetmeyin. Meditasyona olan ilginizi kaybetmek, hayatınızın diğer alanlarına olan ilginizi kaybetmekle paraleldir. Böyle bir durum söz konusuysa, meditasyonun faydalarına odaklanarak kendinizi motive edin.

İlginizi çekebilir: “Düzenli olarak meditasyon yapmak için öneriler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!