Kişisel gelişim planı ile gelişiminize hız verin

Eğer bazı alanlarda değişime veya sahip olduğunuz özellikleri geliştirmeye ihtiyacınız varsa birçok terapistin de önerdiği, kendi kişisel gelişim planınızı hazırlayabilirsiniz. Planınızı arkadaşlarınızdan, ailenizden veya terapistinizden yardım alarak hazırlayabileceğiniz gibi, aşağıdaki aşamaları takip ederek kendiniz de hazırlayabilirsiniz:

Aşama 1: Değerlendirme

Eğer yeni bir araba almayı düşünüyorsanız muhtemelen önce seyahat sıklığınızı, modellerin fiyatlarını, bütçenizi, aracın güvenliğini ve tüm bu değerlendirmeler sonucunda hangi modeli daha çok beğendiğinizi düşünürsünüz.
Yani bir karar vermeden önce araştırma yaparsınız.
Peki, en son ne zaman kendiniz ve hayatınız hakkında düşünüp bir değerlendirme yaptınız?
Eğer daha önce yapmadıysanız, neden bugün başlamıyorsunuz?

Öncelikle kendinize şu soruları sorarak başlayın ve vereceğiniz cevapları 1 ile 10 arasında bir değerlendirmeye alın. Eğer cevaplarınız kesinlikle hayır ise 1, kesinlikle evet ise 10 üzerinden puanlama yapabilirsiniz:

  1. Eğer bir haftanın 168 saat olduğunu düşünürsek, haftanın kaç saatini enerji dolu, pozitif düşüncelerle ve eğlenceli aktivitelerle dolu geçiriyorsunuz?
  2. Her gece yatmadan önce günün değerlendirmesini yaparken,  günün sonunda kendinizi ne kadar mutlu hissediyorsunuz?
  3. Sabah uyandığınızda güne pozitif başlıyor ve enerjinizi gün boyunca koruyabiliyor musunuz?
  4. Geçen seneyle karşılaştırdığınızda, geçen sene veya geçtiğimiz altı aya göre daha olgun biri olduğunuzu düşünüyor musunuz? Güçlü yanlarınız nelerdi, neler oldu? Veya geliştirmeniz gereken yanlarınız var mı?
  5. Sosyal veya iş ilişkilerinizde değiştirmek veya geliştirmek istediğiniz şeyler var mı? Varsa neler?
  6. İnsanların sizin yaşantınızda özendikleri ve takdir ettikleri şeyler var mı? Siz bunlar hakkında neler düşünüyorsunuz? Siz bu pozitif şeylerden gerektiği kadar mutlu olmayı başarabiliyor musunuz?

Eğer tüm cevaplarınız 10 değilse endişelenmenize gerek yok. Önemli olan tüm sorulara en iyi cevabı vermek değil, kendiniz hakkında küçük bir değerlendirme yapmanızı sağlamaktı.

İlgili yazı: Kişisel gelişim hayatınızı nasıl değiştiriyor?

Aşama 2: Hedefler

Hayatınız hakkında düşünün, değiştirmek istediğiniz şeyleri belirleyin ve değişime nereden ve nasıl başlayacağınıza karar verin.
Örneğin; sinirlendiğinizde kendinizi kontrol etmekte zorluk yaşıyorsanız bunun çözümlerini araştırabilirsiniz veya daha sosyal biri olmak istiyorsanız insanlarla daha çok vakit geçirebileceğiniz aktiviteleri bulmayı deneyebilirsiniz. Hatta yeni şeyler denemek için kendinizi cesaretlendirebilirsiniz. Belki de ihtiyacınız olan şey budur.
Başlangıçta kendinize üç adet kişisel hedef koyun ve önce birine odaklanarak onu gerçekleştirmeye çabalayın. Bazen bir alanda daha iyi olmaya çalışırken kendinize kattıklarınız sayesinde otomatik olarak diğer alanlarda da kendinizi geliştirmeye başladığınızı görebilirsiniz.

kişisel gelişim
Başlangıçta kendinize üç adet kişisel hedef koyun ve önce birine odaklanarak onu gerçekleştirmeye çabalayın.

Aşama 3: Eylem planı

Hangi hedef üzerinde çalışmaya başlayacağınıza karar verin ve her hedefiniz için çözüm yoluna gidebilecek 3 ile 5 madde belirleyin.
Örneğin: Asabi bir insansanız ve asabiyetinizi kontrol altında tutup daha sakin olmaya çalışıyorsanız:

  1. Sinir yönetimini nasıl yapacağınız hakkında size yardımcı olacak bir kitap okuyabilirsiniz.
  2. Sinirli anlarınızda tekrar ederek rahatlayabileceğiniz bir doğrulama bulabilirsiniz.
  3. Sinirlendiğiniz zaman bunun altındaki kaynağı araştırarak ona benzer durumlardan kaçınmaya çalışabilirsiniz
  4. Aileniz veya arkadaşlarınızdan hedefiniz doğrultusunda size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.

Eylem planını oluşturduktan sonra kendinize bir müddet zaman tanıyın. Belki birkaç ay içerisinde eklemek istediğiniz yeni maddeler karşınıza çıkabilir.

Aşama 4: Kontrol & Özet

Her günün sonunda değerlendirme yapmak için kendinize zaman ayırın ve değiştirmeyi düşündüğünüz konular hakkında ilerleme kaydedip kaydetmediğinizin sorgulamasını yapın.

gelişim
Her günün sonunda kendi değerlendirmenizi yapıp gelişim kaydedip kaydetmediğinizi sorgulayın.

Haftalık olarak ise eylem planınız üzerinde değişikliğe ihtiyacınız olup olmadığını düşünebilirsiniz. Eğer tamamladığınız maddeler varsa yerine yenilerini ekleyebilir veya sizi hedefinize daha çok yaklaştıracağını düşündüğünüz yenileriyle karşılaşırsanız eklemeler yapabilirsiniz.
Bu aşamada kendinize koyduğunuz hedefleri, yaşayan bir organizma olarak düşünüp, değişim yolundaki en büyük destekçiniz olduğunu unutmayın.

Kaynak:

blogs.psychcentral.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!