Kendinize uygun olan meditasyon tekniğini bulma rehberi

Meditasyon teknikleri gün geçtikçe çeşitleniyor ve birçok disiplinin yer aldığı karma pratiklere dönüşüyor. Öyle ki meditasyonun doğum yeri olan Hindistan’da bile tek bir meditasyon şeklinden bahsetmek mümkün değil. Aslında temelde tüm meditasyon teknikleri zihninizi beslemenizi sağlar. Ancak her teknik sizin için uygun olmayabilir veya aradığınız ihtiyaca yanıt vermiyor olabilir.

Başlamadan önce belki de şunu bilmekte fayda var; farkındalık dediğimiz şey aslında konsantre olup her bir anın içindeki deneyimin farkına varmayı kapsıyor. Bu deneyim sırasında nefes, yürüme veya dokunma gibi hissiyatlar, sesler, görsellerden yararlanabilirsiniz. Tüm bunların temelinde aslında bilinç durumunu değiştirmek ve zihni beslemek amaçlanıyor. Peki siz zihninizi beslemek için nasıl bir tekniğe ihtiyaç duyuyorsunuz? İşte farklı ihtiyaçlara cevap vermek için tasarlanan farklı meditasyon yöntemleri:

Aydınlanmak isteyenler için meditasyon

Eğer aydınlanmak istiyorsanız, vipassana deneyebilirisiniz. Sanskritçe’de vipassana içgörü, sezgi anlamına geliyor. Birçok meditasyon tekniğinin kullanıldığı vipassana, uygulayanlara daha derin bir bilinç haline geçme ve “gerçeği” görme, geçişkenliği deneyimleme imkanı tanıyor. 2.500 yıllık bir Budist geleneği olan klasik vipassana için öncelikle nefes farkındalığına odaklanmak gerekiyor. Zihninizi sakinleştirdikten sonra içgörüler doğal bir şekilde kendiliğinden gelebiliyor.

Masa başında meditasyon

Eğer masa başında yapabileceğiniz bir meditasyon tekniği arıyorsanız, dzogchen’i deneyebilirsiniz. Bir çeşit tantrik meditasyon türü olan dzogchen, her şeyin farkında olmanızı gerektirir. Bunun için gözlerinizi açık tutun ve hiçbir düşünceyi, duyguyu, hissi yargılamayın. Sadece farkına varmaya çalışın.

Affetmek için meditasyon

Eğer kendinizi veya bir başkasını affetmek için meditasyondan yardım istiyorsanız, merhamet meditasyonunu deneyebilirsiniz. Özellikle batı ülkelerinde popüler olan ve Tibetlilerin şefkati beslemek için uyguladığı geleneklerini andıran bu meditasyon türünde bir mantra bulup bunu tekrarlamanız gerekiyor. Bulduğunuz mantra sizi korkulardan, acılardan arındırıp, dikkatinizi hayatınızdaki başka insanlara ve kendinizin başka yönlerine kaydırmanıza yardımcı olur.

Bedenin dışında bir deneyim kazandıran meditasyon

Eğer kendi bedeninizin sınırlarının dışına çıkabileceğiniz bir meditasyon deneyimi arıyorsanız, transandantal meditasyonu deneyebilirsiniz. Bir çeşit Hindu meditasyonu olan bu pratikte, kendi sınırlarınızın üstüne çıkabilir, geçici olan her şeyin dışındakini deneyimleyebilirsiniz. Bunun için bir yere oturun ve bir mantra’ya odaklanın. Bu sırada nefesinizi aktif bir şekilde değiştirin. Bu sayede zihniniz de bulunduğu durumun dışına çıkabilir.

Daha fazla enerji için meditasyon

Eğer daha fazla enerji için meditasyondan faydalanmak istiyorsanız kundalini’yi deneyebilirsiniz. Kundalini aslında bir yoga türü ancak aynı zamanda bir felsefeye dayanıyor ve tantrik yoga tekniklerinde enerji anlamına geliyor. Enerji, omurganızın en alt noktasından başlar ve başınızın üzerinden çakralar yoluyla açığa çıkar. Kundalini meditasyonda nefesinizi kullanarak enerjinizi yükseltebilir, aynı zamanda zihin durumunuzu değiştirebilirsiniz.

Oturuşunu düzeltmek isteyenler için meditasyon

Eğer tüm gün masa başında, sandalye tepesinde oturuyorsanız ve sırt ağrılarınızdan şikayetçiyseniz, veya bir yere oturduğunuzda dik durmakta zorlanıyorsanız qigong meditasyon tekniği tam size göre. Kökenleri Çin tıbbına dayanan bu meditasyon tekniği, beden kontrolünü sağlamayı ve enerji akışını artırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda hem beden hem de nefese odaklanılan bu meditasyon tekniği sayesinde bedeninizin her gün tekrar eden kas gerilmelerinden kurtulabilirsiniz.

Kurallara ve bir rehbere ihtiyacı olanlar için meditasyon

Eğer hayatınızın yönünü kaybettiğinizi düşünüyorsanız veya size rehberlik eden şeyi yeniden hatırlamak istiyorsanız, zazen meditasyonunu kullanabilirsiniz. Aslında bir zen pratiği olan zazen meditasyonunda sadece oturmanız gerekiyor. Buddha’nın bundan binlerce yıl önce yaptığı gibi sadece oturun, hiçbir şeye odaklanmayın. Bir süre sonra iç benliğiniz gerçekte neyi aradığınızı ortaya çıkaracaktır.

Kaynaklar: Yoga Journal, Harper’s Bazaar

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!