Kariyerinizde başarının anahtarı: Zor olanı sevin

Zor nedir? Zor çok kısa bir kelime olmasına karşın sizden cevap istesem kime göre ve neye göre zor diyeceksiniz, haklısınız. Bir düşünelim, kariyer yaşamınız boyunca kaç kez ‘’Bunun üstesinden gelemeyeceğim’’, ‘’Bunu başarmak benim için çok zor’’, ‘’Bu hedefi tutturmak oldukça zor’’ veya ‘’Aynı anda tüm bu işleri bitirmem zor olmaktan da zor’’ dediniz. Ve bunların kaç tanesinden başarıyla çıktınız veya hangi başarısızlıklarınız  çok kıymetli tecrübelere yani hayat derslerine dönüştü?

labirent
Özellikle zor karşısındaki duruşumuzu belirleyen bu seçimler, bizi kariyer sürecimizde farklılaştıran en büyük etkenlerdir.

Kariyer yaşamımız boyunca zor olarak nitelendirebileceğimiz birçok durum ile karşılaşırız; fakat önemli olan zor olan karşısındaki tavrımız yani seçimimizdir. Ve özellikle zor karşısındaki duruşumuzu belirleyen bu seçimler de bizi kariyer sürecimizde farklılaştıran en büyük etkenlerdir.

Diyelim ki, zor bir hedef karşısında sürekli şikayet etmeyi seçtik, yapmamız gerekenleri sürekli erteledik ve ‘Bu çok zor’ düşüncesi ile demotive olduk. Bu tercih bizi tabi ki başarısız olmaya ve hedefimizi gerçekleştirememeye götürecektir. Peki ya tam tersi olsaydı, yani biz zor olanı sevseydik, tek bir an bile düşünmeden ‘Ben tabi ki bunun üstesinden gelirim, hedefimi biliyorum ve başabilirim’ diye kendimizi motive etmeyi seçmiş olsaydık? O zaman aksiyonlarımızı alır, planımızı oluşturur ve hedefe odaklı bir şekilde, zor olanı başarmak için elimizden geleni yapardık, sonuçta başarılı veya başarısız olsak da zor için savaşmış olurduk. Dr. Bob Tobin’in ‘’Sınırsız Limit’’ isimli ünlü eserinde, ‘’Zor, İyidir’’ başlıklı bir bölüm bulunuyor. Ve şöyle açıklıyor: ‘’Zor durumlar size daha özerk olmayı öğretir. Kendinize sizi geren, size meydan okuyan görevler verin. Zor bir görevle karşılaştığınızda hata yapabilirsiniz; fakat aynı zamanda başarabilirsiniz de. Ve bu öğrenmek ve yetişmek için daima bir fırsattır. Basitçe söylersek zor gelişmenize yardım eder’’.

İlgili yazı: Kariyerinizi baştan yazın: “Üst Limit Probleminizi” fark ederek kendi önünüzden çekilmeniz mümkün!

tırmanma
Kendinize sizi geren, size meydan okuyan görevler verin. Bu, öğrenmek ve yetişmek için daima bir fırsattır

Kariyerimizde başarılı olmak ve özellikle zor olarak nitelendirilen durumlarda bir adım öne çıkabilmek ancak zor olana bakış açımızı değiştirmek ile mümkün. Yine aynı eserinde Dr. Tobin kendi tecrübelerini de katarak ‘’zoru sevmek ve kucaklamak’’ için şöyle öneriyor; ‘’Zor durumları çözülmesi gereken bir yapboz gibi düşünün, yapbozlar beyninizi ve yaratıcılığınızı daha çok kullanmanıza yardım eder’’. Siz de kariyerinizde yeni bir dönem başlatmak ve fark yaratmak istiyorsanız önerim zor olana karşı nasıl yaklaştığınızı yeniden değerlendirin, ve şimdi zor olanı sevin ve kucaklayın.

Pınar Özeken (Ulus)
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini ... Devam