Kalp kırıklığının anatomisi

Dışlanma, ayrılık, aşağılanma gibi sebeplerden dolayı hissedilen soyut acılar için neden “Kalbim kırıldı.”, “Canım yandı.”, “İçim parçalanıyor.” gibi somut terimler kullanıldığını hiç merak etmiş miydiniz? Araştırmalara göre, beyindeki duygusal ve fiziksel acı süreçlerini yöneten bölümler aynı ve bu yüzden duygusal yaralanmalarda hissedilen acı, fiziksel yaralanmalarda hissedilen acılar kadar etkili olabiliyor.

Bazı bilim insanları bunun arkasında evrimsel bir sürecin olabileceğine dikkat çekiyor. “ASAP Science” tarafından hazırlanan bu videoda da kalp kırıklığının beyinde yarattığı değişikliklerden ve bu değişikliklerin sebep olduğu biyolojik reaksiyonlardan bahsediliyor.

The Science of Heartbreak

 

Araştırmacılara göre, kalp kırıklığı, dışlanma gibi duygusal acılar ve elinizin kesilmesi gibi fiziksel yaralanmaların sebep olduğu acılar beynin aynı bölgesini (anterior cingulate cortex) uyarıyor. Peki, duygusal acı ve fiziksel acının beynin aynı bölgesinde etki yaratmasının sebebi ne?

Bildiğiniz gibi fiziksel yaralanmalarda acı duymamızın sebebi, beynin bir çeşit savunma mekanizması geliştirmesi ve vücudumuzu uyararak bizi tehlikeli durumlara karşı koruma isteğidir. Olaya evrimsel açıdan baktığımızda ise; vücudumuzun bağışıklık kazanması ve zor durumlarla başa çıkabilmesi, hayatta kalabilmemiz için bizi bir adım öne taşıyan bir süreçtir. Hem duygusal hem de fiziksel olarak acı çekmemiz ise aslında bizi sosyal olarak daha üst düzeye taşıyor ve daha tercih edilebilir kılıyor.

Maymunlarla yapılan çalışmalarda; sosyal ortamından ayrılmış ve yalnız bırakılmış deneklerin stres seviyesinin hormonlara bağlı olarak arttığı ve depresyon, ağlama gibi fiziksel sonuçlar ortaya çıkardığı görülmüş. Tıpkı hayvanlardaki gibi, insanlarda da sevilen kişiden ayrılma, toplumdan dışlanma gibi durumların yarattığı duygusal dalgalanmalar fiziksel acı doğurabiliyor. İnsanlarla yapılan araştırmalar da; sosyal olarak daha aktif olan bireylerin, duygusal sebeplerle daha az fiziksel acı çektiğini gösteriyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, kalp kırıklığı yaşadığımızda sosyal ortamınızı genişletmek ve arkadaşlarımızla daha fazla zaman geçirmek önemli bir hal alıyor.

İlginizi çekebilir: Kalp kırıklığını iyileştirmenin yolları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!