İş – Yaşam dengesi nedir hiç düşündünüz mü?

Hepimizin hayali doğru iş, eş, aile, dinlenme, eğlenme dengesi yaratmak. Sonrasında rahat, özgür ve mutlu olabiliriz diye düşünüyoruz. Gerçek olan ise önce rahat, özgür ve mutlu hissetmek, ardından tüm dengeler yerine oturuyor.

Yaşam sürekli bir devinim içerisinde, düzenli bir akışı var. Aynı zamanda sizden ‘hareket’ bekliyor, hareketinize göre size bir karşılık sunuyor. Çalışıyorsan kazanıyorsun, seviyorsan seviliyorsun, ne kadar emek koyarsan o kadar sana yaşam geri dönüş sunuyor. Yaşamında ulaşmak istediğin sonuçlar doğrultusunda adımlarını attıktan sonra, adım attığın sırada ya da öncesinde dinlenme de gerekiyor. Hiçbir şey yapmadan sadece DURma ANını deneyimlemek. Kimimiz bunu meditasyon ile yapıyor, kimimiz deniz kıyısında kumsalda saatlerce denize bakarak, kimimiz de uyuyarak.

iş adamı denge
Aslında özgür,rahat ve mutlu hissettiğimizde iş ve özel yaşam arasındaki denge yerine oturuyor.

Peki bu ‘denge’ denilen şey aslında ulaşılacak bir sonuç değil, yaşamın her anında deneyimleyebileceğimiz bir ‘hal’ ise, nedir ve ne değildir bu denge?

Denge ne değildir?

  1. Sadece dinlenmek değildir. Özellikle kurumsal yaşam içerisinde 9 – 5 ya da daha uzun saatler çalışanlar iş-yaşam dengesinin ‘dinlenmek’ olduğunu düşünüyor. Dinlenmek iş-yaşam dengesinin bir parçasıdır, ancak bütünü değildir.
  2. Denge durağan bir süreç değildir, hareket halinde gerçekleşen bir süreçtir. Tıpkı bisiklet kullanmak gibi, dengeni koruyabilmek için de pedal çevirmeye devam etmen gerekir.
  3. Denge kendiliğinden oluşmaz. İstenmeli ve planlanmalıdır. İş-yaşam dengesi kendi kendine oluşmaz. ‘Akışa bırakırım, yaşam zaten beni dengeler’ diyorsan yanılıyorsun. Senin için iş-yaşam dengesi ne önce onu bulmalı, ardından bu dengeyi düzenli tutabilmek için planlama yapmalısın.
  4. ‘Denge, eğlenmek üzerine kuruludur. Eğlenmiyorsam dengede değilimdir’ yargısı doğru değildir. Denge her an eğlenmek, sadece hoşumuza giden şeyleri yapmak anlamına gelmez.
  5. Dengeye, her yaptığın şeyde mükemmel olduğunda ulaşılan bir yer değildir. Evet, tabi ki yaptığının en iyisini yapmaya odaklan ve hatırla; denge her an ulaşabileceğin bir ‘hal’dir, yüzde hedefleri değil.

Denge nedir?

1. Fizikselden önce zihinsel ve duygusal oluşan bir süreçtir.

İlgili yazı: Doğru partner seçimiyle iş yaşamında daha başarılı olabilmek mümkün

 2. İyi ya da kötü görünen her durum karşısında mutluluğu seçebilmektir.

3. İş ve özel yaşamın içinde özgür kalabilmektir.

4. Koşullar ne olursa olsun kendini ve çevreni rahatlatabilmektir.

5. Denge herkese göre değişen bir haldir. Başkasının dengesi senin dengen olmayabilir.

İş – özel yaşam dengesi için 5 ipucu:

1. Planla

İş yaşamın gibi özel yaşamında da yapacaklarını planla.

yapılacaklar listesi hazırlama
Özel yaşamınızda da yapılacaklar listesi hazırlayın.

2. Çöp zamanları temizle 

Boş vaktini doldurmak için boş uğraşlar ile uğraşma (Televizyon izlemek, sosyal medyada saatlerce başkalarının profillerini incelemek vb.)

3. Önceliklerini belirle

İş yaşamında yaptığın gibi, özel yaşamın için de önceliklerini belirle. Öncelik sırana göre boş zamanlarını dağıt.

4. Hareket et 

Hatırla; denge hareket ile gelir.

5. Meditasyon yap 

Kısa süreli (günde 20 dk.) meditasyon yap. Yoğun süreçlerin içerisinde düzenli olarak meditasyon yaptığında, dinlenmek için uykuyu, hafta sonunu ya da tatilleri beklemene gerek kalmayacak.

PowerCoaching.US olarak Kurumsal İyilik projelerimiz ile kurumlarda iş-yaşam dengesi üzerine workshop’lar veriyor, koçluk çalışmaları ile destekliyoruz. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bana [email protected]’den ulaşabilirsiniz.

Muse Yeliz Rüzgar
İzmir doğumlu ve uluslararası tanınırlığı olan Yeliz Rüzgar, Bütünsel Yaşam Koçu ve Enerji terapistidir. Yurt dışı ve yurt içinde ortağı olduğu koçluk ve danışmanlık ... Devam