Daha ince bir bel için egzersiz önerileri

Zarafet ve çekicilik sembollerinden biri olarak kabul gören ince bel hatlarına sahip olmak; genetik özellikler yanında, evde bile rahatlıkla yapılabilecek egzersizler ile de mümkün olabilmektedir. 21 gün süreyle, gün içinde kendinize ayıracağınız 15 dakika ile istikrar ve motivasyonunuzu da yüksek tutarak, hayalinizdeki vücut hatlarına kolaylıkla kavuşabilirsiniz.

İlgili yazı: Gündelik hayatta spor motivasyonu sağlamak

Önermekte olduğum egzersizler ile ortaya koyulan hedef, az da olsa azim ve estetik bir görünüme sahip olma güdülenmesi içerdiğinden; lütfen egzersizleri yaparken vücut sınırlarınızı zorlamamaya özen gösterin. Önemli olan hareketleri hırs ile yaparak, ruhunuza ve fiziğinize zarar vermek değil; hareketlerin vücudunuzda yarattığı etkileri hissederek onların vücudunuza sağlayacağı avantajlardan yaralanmaya çalışmak olmalı.

Egzersiz yaparken, sağlıklı beslenme konusunda da yeterli hassasiyeti göstermeye çabalamak, bazı zamanlar egzersiz yapmaktan bile faydalı olabilmektedir. Dolayısıyla; bu süreçte daha etkili bir sonuç almak niyetindeyseniz, sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz önem kazanmaktadır. Bunlar haricinde de kıyafet seçimleriniz ve vücut hatlarınız arasındaki ilişki, uzman kişilerce çokça yazılıp çizilen bir konu. Çizgili, ekoseli, bol desenli, dekolteli, etnik ve bunun gibi farklı kumaş ve model seçenekleri arasından vücut tipinize en uygun olan ürünü seçmek de bu süreçte işinizi kolaylaştıracak bir yöntem olarak tercih edilebilir.

Eller baş üstünde yana eğilme – Overhead side bend

1_Overhead Side Bend

Mat üzerinde, ayaklarınız omuz hizası genişliğinden biraz daha açık olacak şekilde ayakta durun. Kollarınızı başınızın üzerinde birleştirin. Nefes alışverişleri ile sağ ve sol taraflara doğru bükülerek ısınmaya başlayın. (Nefes verirken bükülüp, nefes alırken doğrulun.)

Her bir yön için 5’er tekrar.

Oturarak öne eğilme – Seated forward bend

2_Seated Forward Bend

Mat üzerine oturun. Bacaklar omuz hizasından biraz daha açık olacak şekilde konumlansın. Kollarınızı iki yana doğru açın. Önce sol el ile sağ bacağa doğru dönerek, sırtınız dik bir şekilde nefes verip sağ ayağınıza doğru uzanın. Sırtınız dik bir şekilde nefes alıp doğrulun ve tekrar oturur pozisyona gelin. Nefes vererek bu sefer de sağ el ile sol bacağa doğru dönerek sırtınız dik bir şekilde sol ayağınıza doğru uzanın. Bu işlemleri 10’er defa tekrarlayın.

Buradaki kilit nokta; uzanma esnasında sırtınız dik bir şekilde, belinizi döndürerek ayak ucuna doğru ulaşmaya çalışmak olmalı.

Yan sehpa – Side plank 

3_Side Plank

Kollar, karın ve bel için çok faydalı olan bir poz ile devam ediyoruz. Yan sehpa / side plank pozundayken bir elimiz yerde bükülü, diğer elimiz ise kafamızın üzerinden, başımızın üstüne doğru uzanabileceği en uç noktaya kadar uzansın. Nefes alışverişlerini ile her bir yön için 5’er tekrar olacak şekilde yapın.

Tekne pozu – Navasana

4_Navasana

Yoga yapanlar bu egzersize fazlasıyla aşinadır. Tekne pozu; bacaklar, karın ve bel için çok faydalı bir uygulamadır. Nefes alışverişleri ile tekne pozunu 3’er defa tekrarlayın. Bu poz bir nevi dinlenme pozu olarak düşünülebilir. İsteyenler dizlerini düz uzatarak, isteyenlerse bükerek bu pozda kalabilirler.

Bacaklar ile yana burgu  – Twisting windmill

5_Twisting Windmill

Tekne pozundan sırtüstü yatar pozisyona doğru geçin. Kollarınızı iki yana doğru, avuç içleriniz yere gelecek şekilde uzatın. Bacaklarınızı birleştirin ve nefes alırken bacaklarınızı gövdeniz ile 90° olacak şekilde havaya kaldırın. Twist için nefes verirken, bacaklarınızı önce sağ tarafa doğru bırakın. Bu sırada ellerin ve omuzların yerden kalkmamasına özen gösterin. Nefes alarak bacaklarınızı tekrar ortaya getirin ve nefes vererek bu sefer de bacaklarınızı, sol tarafa doğru omuzlar ve eller yerde kalacak şekilde bırakın.

Yerde bisiklet mekiği – Bicycle crunch 

6_Bicycle Crunch

Hem karın, hem de bel için etkili bir poz. Sırt üstü yatarken, ellerinizi kafanızın arkasında birleştirin. Ayaklarınızı birleştirerek uzatın. Sol dizinizi bükün ve nefes vererek sağ dirseğinizi dizinize doğru değdirmeye çalışın. Nefes alarak doğrulun. Nefes vererek sağ dizinizi bükün ve sol dirseğiniz ile dizinize değmeye çalışın. Bunu 10’ar tekrar yapın.

Gözde Kızılkan Mimar & Şehir Plancısı & Yogi
Gözde; İstanbullu bir mimar, şehir plancısı, gezgin, yogini, sanat ve sporsever. Alman Lisesi’nden mezun olduktan sonra, lisans eğitimini Almanya’da bulunan Bauhaus Üniversitesi’nin mimarlık bölümünde ... Devam