İlişkilerde seçicilik: İyi midir yoksa kötü mü? Yaşla beraber o da artar mı?

Hepimiz en az bir kere duygularımızın peşinden gitmiş ve sadece aşk uğruna kendimizi bir ilişkinin ortasında bulmuşuzdur. Ancak aşk bazen bir ilişki için yeterli olmayabilir. İki kişinin hayattan ne beklediği, nelerden zevk aldığı, birbirine neler katabileceği ilişki ilerledikçe daha önemli olmaya başlar. Uzun süreli ilişki arayışındaki kişiler için fiziksel çekim sadece bir başlangıçtır. 

Gitgide daha olgun bir hale gelen ilişkiler ve ayrılıklar, biz farkında olalım veya olmayalım ‘ideal’ ilişkinin kafamızda şekillenmesini sağlar. Hepimizin kafasındaki ‘İdeal Sevgili’ kavramı tam formuna ulaşmıştır. Her olumlu ve olumsuz özellik listede yerini alır. Liste uzadıkça ne istediğimiz netleşir ancak potansiyel ilişki alanımız da o ölçüde daralır.

İlginizi çekebilir: İlişkilerde karşı tarafa sevildiğini hissettirecek küçük ama etkili adımlar

İlişkilerde seçici olmak iyi mi, kötü mü?

Peki bu seçicilik bir problem midir? İstediğimiz kadar müsamaha gösterelim, uzun vadede bizi üzeceğini bildiğimiz tavır, davranış ve düşüncelere karşı bir filtre oluşturmak yanlış bir şey değildir. Aksine bizi olası mutsuzluklardan, gereksiz tartışmalardan uzaklaştırır. Problem, bu liste uzamaya ve erişilemez hale geldiğinde başlar. Siz de kendi listenizi sorgulamaya ve tedirgin olmaya başladıysanız merak etmeyin. Yalnız değilsiniz. Çok fazla kişi ‘gerçek aşk’ ve ‘idealler’ çatışmasının ortasında ve karşılarına çıkan engeller o kadar da özgün değil.

ilişkilerde seçicilik
Uzun vadede bizi üzeceğini bildiğimiz tavır, davranış ve düşüncelere karşı bir filtre oluşturmak yanlış bir şey değildir.

Kadın ve erkeklerin ilişkilerden beklentilerinin farklı olduğu bilinen bir gerçek. Bu açıdan bakıldığında kadınlarda seçicilik daha sık rastlanan bir durumdur. Fakat bazı temel noktalar her iki taraf için de aynı: dış görünüş ve bedensel çekim. Bu iki özellik hala partner seçimin ilk ve en belirleyici unsurları. Hatta bazen daha buluşmadan karşı tarafı eleme nedeni. Bu yüzden de karşınızdakinin güzelliklerini görmenizi engelleyen birer perde.

Bir diğer olumsuz yaklaşım ise daha ilk buluşmadan karar vermek ve kestirip atmak. Size yakın olan insanlara bir bakın. Kaç yıldır hayatınızdalar, onları yakından tanımak ne kadar vaktinizi aldı? Arkadaşlarımıza gösterdiğimiz müsamahayı neden birlikte olmak istediğimiz kişilere tanıyamıyoruz? Bunu aşmak için kendinize, sizinle ilgilenen kişiyi tanıma fırsatı vermelisiniz. Kötü muamele görmediğiniz sürece onlara kendini tanıtma ve sizi tanıma şansı verin.

İlginizi çekebilir: Doğru insanla karşılaştığınızı nasıl anlarsınız?

Seçicilik yaşla birlikte artar mı?

İkili ilişkilerde hikaye asla net bir sona ulaşmaz. Her zaman bir yenilik vardır ve bu her yaşta farklılık gösterir. Gelişmekte ve ilerlemekte olan bir bireyden de başka türlüsü beklenemez zaten. Özellikle evlilik, çocuk gibi ciddi aşamalardan geçmiş bir birey için seçicilik başka bir boyuttadır. Tüm bu seçiciliğin, buluşmaların ve tek gecelik ilişkilerin rengi değişmeye başlar.

İleriki yaşlarda kadın ve erkeklerin öncelikleri değişir. İdeal sevgili kavramları daha net ve olgundur, daha geniş bir pencereden bakarak şekillenmiştir. İstikrarlı bir kariyer ve tutarlı bir karakter aranır. Genç yaşlarda görüşmeme sebebi sayılabilecek farklılıklar ise önemsizleşir.

Olgun yaşlarda bireylerin sorumlulukları da artmış olur. Kariyerlerinde ilerlemiş, çocuk veya benzeri önemde sorumluluklar geliştirmişlerdir. Bu da onların beklentileri konusunda daha net olmalarını sağlar. Daha önce ilişkilerini felakete sürükleyen unsurları anında fark edebilirler.

Kısacası gençlik döneminin oyunlarından, belirsizliklerinden uzaklaşmış olurlar. Ancak bu olgun yaşlarda buluşmanın, yeni ilişkiler yaşamanın eğlenceli olmadığı anlamına gelmez. Hatta birçok kişi bunun daha eğlenceli olduğunu düşünüyor.

İlginizi çekebilir: Neden kötü giden ilişkiyi bitiremiyoruz?

Kaynak:

huffingtonpost.com

bodyandsoul.com.au

psychologytoday.com

dailymail.co.uk

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!