Heyecanlı ve eğlenceli bir deneyim: 10. Kurabiye Macera Yarışı

Önceki yazımda da bahsettiğim gibi 7 Aralık Pazar günü Ağva’da düzenlenen 10. Kurabiye Macera Yarışı’na katıldım.

Konuya girmeden önce macera yarışını açıklayım; macera yarışı birçok farklı disiplini barındırır: oryantiring, koşu ve trekking, dağ bisikleti, tırmanma ve ipli iniş, kano, iple yan geçiş, yüzme, kayak, at ve binicilik. Yarışma tamamen doğada yer alıyor. GPS ve motorlu taşıtlar gibi mekanik ve teknolojik aletlerin kullanılması yasak.

macera yarışı

Macera yarışları 2, 3 ve 4 kişiden oluşan takımlar şeklinde yapılır. Peki, macera yarışına katılmanın kişiye ne gibi kazançları oluyor? Bireye takım ruhunu, doğayı sevmeyi, aktif yaşamayı, çözüm üretmeyi, zor şartlarda sabırlı ve dayanıklı olmayı öğretiyor. Yarışmada çoğu zaman sabit bir parkur veya rota bulunmuyor. Katılımcılar, belirlenen noktalar arasında harita ve pusula kullanarak istedikleri yönlere doğru hareket ediyorlar. Yarışlar, bir kaç gün hatta bir hafta bile sürebiliyor.

f01d086d-5fcf-44e2-8194-f2b1afd63397

Son iki senedir Kilyos’ta gerçekleşen Kurabiye yarışı bu sene mekan değiştirerek Ağva’da yapıldı. Ben ve takımım yarışmadan bir gün önce Şile’ye gidip bir köy evinde kaldık. Şile’den manda tereyağı, eski kaşar, manda yoğurdu ve köy yumurtası gibi organik ürünler alma fırsatını kaçırmadık.

şömineYarışa gitmeden önce, dışarıdan şömine yakmak için odun topladık ve şömine karşısında kendimizi ısıttık. Daha sonra ise kaldığımız köy evinde, aldığımız organik ürünlerle bir kahvaltı hazırladık.

Ağva’ya varır varmaz, kayıt işlerimizi bitirdik ve içinde harita, hedef koordinatları, SI elektronik zaman tutucu, göğüs ve bisikletlere koymak için numaraların bulunduğu yarış kitimizi teslim aldık. Aldığımız hedeflerin koordinatları ile yarış noktalarını haritalarımıza işaretledik. Bu işlem çok zor olmasa da çok fazla konsantrasyon gerektiriyor. Yarışta toplam 25 hedef var. Bu hedeflerin 10 tanesinin bisikletle diğerlerini ise koşarak alınması gerekiyor. Harita, 190 kilometre karelik bir mesafeden oluşuyor. Her takım, hangi hedeflere, hangi sırayla gideceğini kendi seçiyor. Alınan hedeflere göre, puan sayısı artıyor. Yüksek puanlara sahip hedeflere ulaşmak için gidilen yol genelde uzun ve çamurlu oluyor.

Yarışmada iki kategori bulunuyor: Macera koşusu (koşu/trekking, ip inişi ve kano) ve Macera yarışı (dağ bisikleti, koşu/trekking, ip inişi ve kano). Daha maceralı ve eğlenceli olsun diye, macera yarışı kategorisine katılmayı tercih ettik.

907726a6-5194-4a09-b43e-41bf3b39fc42

Sabah saat 10’da yarış başladığında, biz hala stratejimiz üzerinde konuşuyorduk. Bu yarışta, sakin olmak, hareket etmeden önce düşünmek ve panik olmamak çok önemli. Haritaya bakıp, sadece durup düşünmek, bir sonraki adımınızın daha doğru olmasına yardımcı olur.

Bizim takım, diğer yarışmacılardan 4 dakika sonra yarışa başladı. İlk iki hedefi çok rahat bulduk. Macera yarışında psikolojiniz de çok önemli çünkü ilk hedefleri bulduktan sonra öz güven hemen artıyor, böylece diğer hedeflerin daha kolay bulunmasını sağlıyor. Hedeflere doğru ilerlerken, küçük köylerden geçtik. Köyde yaşayanlar merak içinde bizi izlediler ve yardımcı olmaya çalıştılar. 28 kilometre boyunca bisikletle ilerleyerek 7 tane hedefi bulduk. Saat 13.15’e geldiğinde bisikletleri bıraktık ve koşarak yarışa devam ettik. Koşu hedeflerinden bir kaçı Karadeniz’ yakındı. Oraya vardığımızda gün batımından 1 saat önceydi ve manzara olağanüstü gözüküyordu.

ac791bbb-3332-4635-8072-68a82263d385

Bisiklet kısmını yaparken, sürekli olarak diğer ekiplerle karşılaştık. Fakat, koşu kısmında biz diğerlerine göre farklı bir strateji ve rota belirlediğimiz için uzunca bir süre çevremizde bizden başka kimse yoktu. Yarış sırasında pek fazla navigasyon hatası yapmadık ve koşu tempomuzda gayet iyiydi ama yarışta güçlü takımlarda olduğu için derecemizi bilemiyorduk. Bitişe doğru giderken 8 metre tırmanış duvarına çıkıp 10 puan daha kazandık.

3656d840-1fa0-4db5-ba14-c64b9553caf9

Tırmanış bittikten sonra bitiş noktasına 15 dakika uzaklıktaydık. Yarışı en geç 17.00’da bitirmeliydik. Her geç kalınan dakika için 2 puan ceza kesiliyor. Haritaya baktık ve bitişe yakın bir hedef gözüküyordu. Tek problem; bu hedef ve bizim aramızda deniz gözüküyordu. Denizi geçmek bir köprü varmış ama olduğumuz yere uzak olduğu için ve yarışın bitimine 10 dakika kaldığı için fazla düşünmeden suya atlayıp yüzdük. Hedefi alıp, yarışın bitmesine 1 dakika kala bitiş noktasına geldik.

d3ac01ad-55ae-4aad-a588-5ab9c02531cd

Su çok soğuktu ama bu yaşadığımız macera unutulmayacak bir anı oldu bizim için. Ve 3üncü olduk!

6

20141208_151119

Yaşadığım eğlenceyi ve macerayı herkese öneriyorum. Yarışmaya katılmak için ve detaylı bilgi edinmek için http://kurabiyemy.com websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Coraline Chapatte Sporcu
İsviçreliyim ama neredeyse 10 senedir Türkiye'de oturup çalışıyorum. Neuchatel'de 4 sene ekonomi okudum. İsviçre'de doğan her çocuk bütün sporları küçük yaşta öğrenir. Bu yüzden ... Devam