Hastalık hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Başım çok ağrıyor, beynimde bir hastalık olabilir mi?

Kalbim çok mu hızlı çarpıyor? Kalbimde sorun olabilir mi?

Tansiyonum mu düştü?

Karnım çok ağrıyor, midemde bir sorun mu var?

Cildimdeki bu döküntüler neyin işareti?

Bu cümleler kişide hastalık hastalığı olduğunun göstergesi olabilir. Hastalık hastası olan kişiler, bedensel belirtileri ciddi bir hastalığın işareti olarak yorumlamaya meyillidirler. Bu da kişinin endişeli, gergin ve huzursuz olmasına sebep olur. Hastalık hastalığı olan kişiler sık sık hastalıkla ilgili araştırma yaparlar ve en ufak bedensel belirti karşısında hastaneye gitme davranışında bulunabilirler.

Hastalık hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir?
Hastalık hastası olan kişiler, bedensel belirtileri ciddi bir hastalığın işareti olarak yorumlamaya meyillidirler.

Hastalık hastalığının belirtileri neler?

– Bedenine çok fazla odaklanma. Bedensel değişimlerle ilgili aşırı hassasiyet

Sık sık hastaneye başvurma

– Her türlü bedensel değişimi büyük bir tehdit olarak algılama eğilimi

– Aşırı evham

– Çevresine sürekli hastalıkla ilgili sorular sorma

Hastalık hastası olan kişiler, kaygılarını tetikleyen hastalıkla ilgili olumsuz düşünceleri yoğun bir şekilde yaşar. “Ya ciddi bir hastalığım varsa?“, “Kalp krizi geçiriyorsam?” soruları sürekli zihinlerini kurcalar. Kişinin kaygı verici düşünceleri başka bir konuya odaklanmasını engelleyici düzeyde olabilir. Bu da kişinin hem mesleki hem de sosyal ilişkilerindeki verimliliği etkileyerek günlük yaşantısını önemli derecede bozar.

Hastalık hastalığının tedavisi

Hastalık hastalığının tedavisinde uygulanan bilişsel-davranışçı terapide amaç; kişinin bedeni ile ilgili belirtileri tehlikeli varsayımlar olarak yorumlamasının, olumsuz düşüncelerinin ve felaket senaryolarının üzerinde çalışılarak kaygılarının azaltılması ve daha kontrol edilebilir bir hale getirilmesidir.

Hastalık hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir?
Hastalık hastalığının tedavisinde uygulanan terapide amaç kişinin kaygılarının azaltılmasıdır.

Davranış düzeyinde ise kişinin her bedensel belirti karşısında hastaneye başvurmasını durdurma üzerinde çalışılır. Böylece kişinin gündelik yaşamını daha verimli ve kaliteli bir şekilde geçirmesi sağlanır.

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu Psikolog
Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. ... Devam