Fotoşop masalının perde arkasında neler yaşanıyor?

hm reklamı
Fotoşop masalının perde arkasındaki yaşantı

Yeni yıla girdik giriyoruz derken, geçtiğimiz günlerde 2014 yılına şahane başlangıçlarla merhaba dedik. Yeni yıla girdiğimizin hemen ertesinde, 3 Ocak’ta Twitter’da dolanan, H&M markasının ilginç reklam kampanyasının fotoğrafları yeni yıla oldukça şaşırtıcı bir başlangıç yapmama neden oldu.

Rob Gordon, üzerinde bikinisiyle H&M için poz veren Brezilya’lı manken Isabeli Fontana’nın fotoşopla aşırı bronzlaştırılmış, fotoşop toolbarı eklediği bir fotoğrafını  Twitter’da paylaştı. @MiniMike_ profili tarafından paylaşılan bu fotoğrafın binlerce retweet almış olmasının sebebinin, mankenin giydiği çirkin bikiniler olduğunu hiç sanmıyorum.

hm-photoshop-adbuster-street-art-hamburg-germany-1 (1)

H&M’in bu fotoğrafı, neler olup bittiğine dair bir açıklamada bulunulmadığı halde, bir anda sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. Fotoğrafla ilgili bilinen tek şey, Almanya’lı bir fotoğraf sanatçısının H&M bikini reklamına bir fotoşop toolbarı yerleştirmiş ve bu fotoğrafı paylaşmış olduğuydu.

Bu kimse tarafından kim olduğu bilinmeyen sanatçı, ünlü biri değildi. Adı Daniel Soares. Bazı insanlar için Soares’in attığı bu adım sanat dünyası için küçük, kadın dünyası için ise büyük bir adım olarak adlandırılıyor. Doğru olabilir, ancak bu işten en karlı çıkacak olan tarafın H&M olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Daniel Soares, toplumsal bir konuya akıllıca ve yumuşak bir dokundurma yaptı ve fotoşopun reklamlardaki kadın vücutlarında aşırı derecede kullanımını bir şekilde protesto etmek istedi. Tabii söz konusu sanat olunca kesin bir çıkarım yapmak da doğru olmayacaktır. Bunu yaparken ne amaçladığını kesin olarak bilen tek kişi sanatçının kendisi.

Bu olay bana diğer bir sokak sanatçısı olan Jilly Ballistic’in 2012 yılında yapmış olduğu protestoyu hatırlattı. Ballistic, Adam Sandler’ın filmi “That’s my boy”un afişine bir program menüsü yerleştirmiş ve farenin okunu “çöp kutusuna taşı” seçeneğinin üzerine getirmişti.

Move-To-Trash-ThatsMyBoy
Fotoşop masalının perde arkasındaki yaşantı

Söz konusu fotoşop olunca, 2013 yılının sonlarında internette paylaşım rekorları kıran başka bir içerik olan, 37 saniyelik “Fotoşop öncesi-sonrası” videosuna da değinmemek olmaz tabii;.

Fotoşop, bir fotoğraf üzerinde istediğimiz her türlü değişikliği yapabileceğimiz mucizevi bir araç. Bu nedenle artık mükemmel ölçülerdeki modellere olan ihtiyaç gün geçtikçe azalıyor. Victor & Spoils ajansının yeni yılımızı kutlamak için hazırlamış olduğu eğlenceli ve bir o kadar da eğlenceli olmayan videoyu izledikten sonra, bunun ne kadar doğru bir söylem olduğunu bir kez daha anlayacaksınız;

Fotoşop ayrıca New York’lu fotoğraf sanatçısı Danny Evans’ın da yaptığı gibi farkındalık sağlama amaçlı yapılan kampanyalarda da kullanılıyor. Bu sanatçı da ünlü insanların normal bireyler gibi olduklarında nasıl görüneceklerini eğlenceli ve iğneleyici bir yolla bizlerle paylaşmıştı.

miley cyrus                  johnny depp                  rihanna

Gerçek bir insan görüntüsünden uzak, devasa uzunluktaki bacaklı model fotoğrafları,  mükemmel vücutlar yaratmak isteyen ajanslar için tüm uyarılara ve eleştirilere rağmen vazgeçilmeyen bir olay.

Üzerinde aşırı derecede oynamalar yapılmış, gerçeklikten uzak bu mükemmel fotoğrafların yarattığı etki; akademik dünyada ve sosyal medyada en çok eleştirilen konulardan biri. Bu konuyla ilgileniyorsanız Mona Chollet’in Beauté fatale (Öldürücü güzellik) kitabını okumanızı ve “Killing softly” isimli filmin beş dakikalık fragmanını izlemenizi önerebilirim.

Killing Us Softly 4 – Trailer [Featuring Jean Kilbourne]

Teşekkürler Daniel Soares!

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. 

Mademoiselle Juliette
Eski sevgilim hep bir şarkı söylerdi : “My baby loves me, I’m so happy. And that makes me a modern girl”. Bu şarkıyı dinleyince, ... Devam