Düşüncelerimiz gerçeklerimiz mi oluyor?

Oldukça güçlü bir zihnimiz var. Buna rağmen birçoğumuz, nasıl düşündüğümüzle ilgili çok az kafa yoruyoruz. Bir diğer deyişle düşünmeyi düşünmüyoruz.

Öte yandan kendinizle ilgili düşünceleriniz, sizin gerçekliğinize dönüşüyor. Eğer kim olduğunuzla ve neler yapabileceğinizle ilgili yanlış çıkarımlarda bulunuyorsanız, potansiyelinizi kısıtlıyorsunuz demektir.

düşünceler
Eğer kim olduğunuzla ve neler yapabileceğinizle ilgili yanlış çıkarımlarda bulunuyorsanız, potansiyelinizi kısıtlıyorsunuz demektir.

Düşünceler, duygular ve davranışlar arasındaki bağ

Düşünceleriniz, nasıl hissettiğinizi ve nasıl davrandığınızı da doğrudan etkiler. Eğer başarısız olduğunuzu düşünüyorsanız, doğal olarak kendinizi başarısız hissedeceksiniz. Bu ise başarısız biri gibi davranmanıza yol açarak kendinizle ilgili başarısızlık inancınızı pekiştirecek.

İlginizi çekebilir: Kendini kötü hissediyorsan düşüncelerine dön bak. 

Kendinizle ilgili inançlarınız nasıl pekişir?

Birey kendiyle ilgili bir çıkarım yaptıktan sonra, iki şeyi yapmaya eğilim gösterir. Bunlardan birincisi bu inancını pekiştirecek kanıtlar aramak, ikincisi ise çıkarımıyla ters düşen her şeyi yok saymak.

Yine aynı örnek üzerinden gidersek; başarısız olduğuna inanan biriyseniz, yaptığınız her yanlışı yeterince iyi olmadığınızın bir kanıtı olarak görecek ve başarılı olduğunuz alanları kendi becerinizle değil şans ile açıklayacaksınız.

Oysa böyle durumlarda, kısa bir süre durup, becerilerinizin ve yeteneklerinizin eksikliğinden ziyade sizi engelleyen şeyin inançlarınız olabileceğini düşünmelisiniz.

Kendinizle ilgili daha iyi bir bakış açısı yaratmanız daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Olumlu düşüncelerin sihirli güçleri olduğunu iddia etmiyoruz; ancak iyimser düşüncelerin başarılı sonuçlar elde etme şansınızı artıracak üretken davranışlara neden olduğu muhakkak.

Düşüncelerinize meydan okuyun

Kendinizle ilgili yaptığınız tanımlara bir bakın. Kendinizi beceriksiz ya da örneğin kötü bir lider olarak görüyor olabilirsiniz. Fakat bu inançlarınızın potansiyelinizi sınırlandırmasına izin vermeyin. Çünkü sizin bir şeyi düşünmeniz, onun doğru olduğu anlamına gelmez. Öte yandan bu konuda iyi bir haberimiz var: Kendinizle ilgili algınızı ve bu şekilde hayatınızı değiştirebilirsiniz. Aşağıda bunu yapmak için yararlanabileceğiniz iki yönteme yer verdik:

1- Düşüncelerinize karşıt kanıtlar arayın

Karşılaştığınız, inançlarınıza ters düşen, onları pekiştirmeyen her durumu not alın. Not aldığınız bu olaylar, size düşüncelerinizin her zaman doğru olmadığını hatırlatacaktır.

2- İnançlarınıza meydan okuyun

İnançlarınızın ne kadar doğru olup olmadığını test etmek için davranışsal deneylerde bulunun. Yeterince iyi olmadığınızı düşünüyorsanız, size kendinizi değerli hissettirecek bir şeyler yapın. Eğer konfor alanınızdan dışarı adım atamayacak kadar zayıf olduğunuzu düşünüyorsanız, size kendinizi biraz rahatsız hissettirecek bir şey yapın.

Beyninizi, pratikler yaparak eğitebilirsiniz. Bu tür sınırlayıcı inançları bıraktığınız anda, sahip olduğunu en iyi potansiyele erişebilmek artık daha kolay olacaktır.

İlginizi çekebilir: Sınırlayıcı inançlar nelerdir? Kurtulmak için neler yapmalısınız?

Kaynak:

psychologytoday.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!