Diyete girecekseniz bunlardan birini mutlaka bırakın

Bu sene diyetinizden bir şeyi ortadan kaldıracaksanız, bunlardan birini mutlaka bırakın!

Ama hangisini bırakmalısınız ve neden?

Bu soruyu, UCLA, Icahn School of Medicine at Mount Sinai-NYC, NYU Langone Medical Center, MA-Massachusettes General Hospital’dan beslenme uzmanlarına yönelttik ve şöyle yanıtlar aldık.

Şeker

seker

“2017 yılında insanlara sadece bir şeyden vazgeçmelerini tavsiye etmem gerekirse, şeker kullanımını durdurmalarını öneririm. Şeker zehirdir ve bağımlılık yapar. Hiçbir besin değeri taşımadığı gibi, kalori miktarıyla kilo almanıza, hatta obeziteye, kalp rahatsızlığı ve şeker gibi birçok kronik hastalığa neden oluyor.

Yediğimiz içtiğimiz gıdaların çoğunda şeker var, bir de şeker eklediğimiz çay ve kahveyi düşünelim. Günlük kahve çayınıza ne kadar şeker koyuyorsunuz?

1 küp kesme şekerde 23 kalori bulunuyor.

Kalori dökümü şöyle; %0 yağ, %100 karbonhidrat, %0 protein

Bundan sonra alışverişte-markette şeker raflarını hızla geçin ve bir sürü kalori almaktan kurtulun

Ayrıca gıda etiketlerini okuma alışkanlığı edinin, bu alışkanlık sizi bilinçli tüketici yapar.

Bir dahaki sefer, meşrubat, şekerli içecek, pasta, cips, kurabiye paketine uzanırsanız, hemen paketi çevirip beslenme etiketini okuyun ve ne kadar şeker aldığınızı hesaplayın.”

Maria Elena Rodriguez, The Mount Sinai sağlık sistemi diyabet program yöneticisi, NYC

Kırmızı et 

Beslenmenizden bir şeyi çıkarın desem bu kırmızı et olurdu, çünkü işlenmiş etlerin kansere neden olduğuna dair güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) işlenmiş etleri  kanserojen olarak sınıflandırmıştır.

Dana Hunnes (Phd), UCLA Public Health Fielding School

Diyet atıştırmalıklar

“Light”, “100cal.”, “fat free”, “şekersiz”…

Diyet ürünlerin paketlerinde hep bu yazıları görüyorsunuz, ama gerçekten masumlar mı? Bu gıdaların içinde ne var diye göz attığınızda, kimyasallar, boyalar, yapay tatlandırıcılar, sodyum, potasyum, trans yağlar, şeker ve koruyucu maddeler olduğunu görürsünüz. Bunlar sindirim sistemini yoran ve hiçbir besleyici niteliği olmayan ürünler. Yapmamız gereken, meyve, sebze, tam tahıllar, baklagiller, tohumlar, yağsız proteinler gibi gerçek gıdalara yönelmektir.

Kelly Hogan, MS, RD, CDN, NY Mount Sinai Hospital, Dubin göğüs merkezi klinik beslenme koordinatörü

Nişasta ve karbonhidratlar

karbonhidrat 3

Ben her öğünde birden fazla nişasta servis etmemenizi öneriyorum. Sadece şekeri değil aldığımız nişasta miktarını da sınırlandırmalıyız. En iyi karbonhidratlar meyve ve sebzedir.

Dr.Zhaoping Li, MD, Director at UCLA’s Center for Human Nutrition in LA

Şekerli içecekler

Her diyetisyenin aklına ilk gelen ‘tuz’ olacaktır, bununla birlikte herhangi bir ürünü şeytanlaştırmak doğru değil. Genel olarak şekerle tatlandırılmış ve yüksek kalorili içeceklerden uzak durmakta, hiç olmazsa sınırlandırmakta fayda var, buna üzerinde ‘sağlık’ halesi olan taze meyve suları ve ‘smoothie’ler de dahil. Bu içecekler kan şekeri seviyesini hızla yükseltiyor, sonra düşürüyor, inişli çıkışlı küçük zirveler yaptırıyor ve kan şekeri dengesini bozuyorlar ve ne doğru beslenme ne de kilo verme konusunda hiç de tatmin edici sonuçlar vermiyorlar.

Stacey Nelson, MS, RD, LDN, Boston MA General Hospital, Beslenme hizmetleri klinik kaynağı yöneticisi

İşlenmiş gıdalar

Yüksek oranda işlenmiş gıdalar en az besleyici olanlardır. Mümkünse kurabiyeler, kek, tart, cips ve şekerlemelerden kaçınılmalıdır.

karbonhidrat2

Fatima Cody, Stanford MD, MPH, MPA, Obesity Medicine&Nutrition, Massachusetts General Hospital Weight Center in Boston

 

Kaynak:

marieclaire.com

health.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!