Disiplin özgürlük getirir mi?

Disiplin kelimesi insana genelde negatif çağrışımlar yapar. Disiplin cezaları, askeri disiplinler, sürekli bizden bir şeyler yapmamızı isteyip kendi kurallarını dayatan insanlar gelir aklımıza.

Konuyu bir de öz disiplinimiz üzerinden değerlendirecek olursak, kelimeye olan bakış açımız tamamen değişebilir aslında.

Başarılı insanların tek bir ortak özelliği varsa, o da kendi kurallarına sıkı sıkıya bağlı olmalarıdır. Ünlü yazarların, müzisyenlerin, çok yetenekli sporcuların hayatlarını inceleyecek olursak, hiçbirine durduk yere ilham gelmediğini fark ederiz. İyi bir yazar olmak için her gün saatlerce masa başında gerekirse tek kelime yazamadan oturmak gerekir, yetenek ancak bu özveri sonucunda kendini özgür bırakır.

Disiplinli olmak sadece yetenekli insanları yükselten, onları özgürleştiren bir kavram da değildir üstelik. Gündelik hayatta mental enerjimizi her anlamda daha iyisini başarmaya kanalize ettiğimiz zaman işimiz, hobimiz ya da tutkularımız konusunda daha güçlü olmaya başlarız. Bu gücü yaratmanın yolu ise kendi kendini kontrol edebilmekten geçer. Çünkü eğer kendimizi kontrol etmezsek, dış faktörler tarafından kontrol edilmeye başladığımızı fark ederiz.

Kendi doğrularımıza göre kendi kurallarımızı koyar ve onlara sadık kalmayı başarabilirsek, insanların bize şu ya da bu şekilde davranmamızı söylemesine fırsat vermeyiz ya da git gide bu dayatmalara maruz kalmak canımızı sıkmamaya başlar. Çünkü kurallarımız vardır, uygularız ve bunun verdiği rahatlık öz güvenimizi artırır.

Disiplinli olmanın sağladığı bütün bu faydaları düşünerek, kendi disiplininizi korumak için birkaç öneriyi sizler için sıraladık:

İlham gelmesini beklemeyin

Öncelikle bir işi yapmaya başlamadan önce onu ne kadar istediğini iyi bilmek gerekir. Örneğin; kilo vermek mi istiyorsunuz, bir müzik aletinde ustalaşmak mı? Bu işi gerçekten istiyorsanız başlamak için ilham gelmesini beklemeyin.

Başladığınız işi bitirmek için çabalayın

Başarıya ulaşmak, dünyanın en şanslı insanı olsanız dahi kolay değildir. Kaldı ki şans, yalnızca doğru zamanda doğru yerde olanlara gelir, arayıp bulmak gerekir çoğu zaman. Bu arama esnasında umutsuz ve isteksiz olduğunuz, pes etme noktasına geldiğiniz anlar mutlaka olacaktır. Sonucunda varacağınız noktayı düşünüp kendinizi motive edebilir, en istemediğiniz anlarda dahi sonucu düşünerek mutlu olabilirsiniz.

İlgili yazı: Başladığınız her işi bitirmenize yardımcı olacak 10 öneri

başarı
Başarıya ulaşmak adına, umutsuz hissettiğiniz anlarda ulaşacağınız noktayı düşünerek kendinizi motive edebilirsiniz.

Kendinize karşı dürüst olun

Bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri, sürekli kendini kandıran biri olduğunu fark etmemesidir. Kendinize bahaneler üretmeyin ve bir şeyi yapamadığınız zaman kendinizi suçlamayın. Önemli olan mutlu ve özgür hissetmektir. Eğer koyduğunuz kural sonucunda sizi mutlu etmiyorsa, size uygun olmadığını kabul edin. Disiplin, kendini yormak, hırpalamak için değil; aksine kendini sevmek ve özgürleştirmek için gereklidir.

Çevrenizin yorumlarına kulak asmayın

Hayatını kendi kurallarına göre yaşayan biri olmanın en zor yanlarından biri, çevreden bu konuda gelen sürekli yorum ve eleştirilerdir. “Bir kereden bir şey olmaz”, “Aman sen de çok abartıyorsun” gibi sürekli motivasyonunuzu düşüren ve sizi aşağı çeken yorumlara maruz kalabilirsiniz. Öncelikle, çevreden bu gibi yorumlar gelmesi son derece normaldir. İnsanlardan alışık olmadığı şeyler karşısında yorum yapmamasını bekleyemeyiz. Açıklama yapmayı da normal bulur ve bu şekilde konuşursak, hem çevremizle olan ilişkimiz gelişir hem de tekrar tekrar aynı yorum ve eleştirilere maruz kalmamış oluruz.

Kendi deadline’larınızı üretin

deadline
Küçük uygulamalarla kendi deadline’larınızı kolaylıkla üretebilirsiniz

Örneğin; önünüzde yapılacak bir iş ve bir deadline var. Öncelikle bu işi kendi programınız, kapasiteniz, alışkanlıklarınız doğrultusunda parçalara bölün. Zor konsantre olan biri misiniz? İşin başlangıcına daha uzun süre verin ve o süre boyunca vazgeçmemeye çalışın. İşe başladıktan sonrası muhtemelen daha rahat olacaktır. Ya da ilk anda çabuk motive olup çabuk sıkılan biri misiniz? İşi kısa parçalara bölerek bitirmeye çalışın. Böylece birilerinin size “Yaptın mı?”, “Bitirdin mi?”,“Neden yetiştiremedin?” gibi sorular sorup stres yaratmasını engellemiş olursunuz.

Kaynak:

>https://quotefancy.com/quote/64795/Aristotle-Through-discipline-comes-freedom

http://www.uncommonhelp.me/articles/self-discipline-techniques/

http://www.bravenewman.net/discipline/

http://www.businessinsider.com/

Dilara Beyler
1991 İstanbul doğumluyum. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun oldum. 2001 yılında yelkenle tanıştım ve o günden beri hayatımdan hiç çıkmadı. Yelken sporuna ... Devam