Diş sağlığını olumsuz etkileyen en yaygın 5 alışkanlık

Dişlerinize ne kadar iyi bakıyor olursanız olun, sert yiyecekleri kütürdeterek yiyor, kabuklu yemişleri dişlerinizle kırıyor, dişlerinizi asitli ve şekerli gıdalara maruz bırakıyor ya da dişlerinizi kapak açacağı olarak kullanıyorsanız sağlıklı dişlere sahip olmanız pek mümkün görünmüyor.

Diş sağlığını olumsuz etkileyen en yaygın 5 alışkanlık

Diş sağlığını olumsuz etkileyen bu 5 alışkanlığın herhangi birine sahipseniz, bir an önce kurtulmanın yollarını aramalı ve en kısa zamanda bir uzmana başvurarak dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

Sert yiyecekleri çiğnemek, asitli ve şekerli gıdalar tüketmek

Özellikle buz gibi soğuk ve sert şeyleri çiğnemek dişlerinize düşündüğünüzden daha fazla zarar veriyor. Soğuk ve sert yiyecekler özellikle diş minelerinde çatlamaya, dolayısıyla da dişin kırılmasına sebebiyet verebiliyor. Diş yüzeyinde oluşan mikroskobik çatlaklar uzun vadede büyük problemlerin çıkmasına sebebiyet verebiliyor.

kabuklu yemiş
Özellikle sert kabuklu ve sert yapıdaki mısır, ceviz, fındık, fıstık gibi yemişler de dişin yapısına aynı ölçüde zarar verebiliyor.

Dişin mine tabakasına zarar vererek hastalık oluşumunu hızlandıran bir başka şeyse asitli ve şekerli içecekler. Sürekli asitli ve şekerli yiyeceklere maruz kalan dişlerin yüzeyinde zamanla aşınma olabiliyor. Bu nedenle asitli içecekler tüketirken mümkün olabildiğince pipet kullanmak ve içeceğin dişle temasını en aza indirmek gerekiyor.

Ağız ve diş sağlığınızı korumak için bir şey yiyip içerken dişlerinize vereceği zararın farkında olarak hareket etmeniz oldukça önemli.

Diş gıcırdatma

Diş gıcırdatma geceleri uyurken daha sık görülen ancak farkında olmadan gün içinde de yaptığımız bir alışkanlık. Kaygı bozukluğu belirtilerinden biri olan diş gıcırdatma (dişleri sıkarak birbirine sürtme) dişlerde aşınmaya ve buna bağlı çatlamaların oluşmasına neden olabiliyor. Gelişme çağındaki çocuklarda ise diş yapısının bozulmasına ve yamulmalara sebep olabiliyor.

Diş gıcırdatma problem olanlar için özel malzemelerden yapılmış ve uzmanlar tarafından önerilen bazı medikal malzemeler mevcut.

Dişleri alet olarak kullanmak

dişle şişe açmak

Şekerleme paketini dişle yırtmak, gazoz kapağını dişle açmak, kapağı sıkışan ojeyi dişle açmaya çalışmak, ipi dişle koparmak… Dişlerimiz her ne kadar günlük hayatta kullandığımız aletlerin işlerini yapabiliyor olsak da, bunu yaparken dişlerimizin yerine kullanabileceğimiz herhangi bir aletin olmadığını da aklımızda bulundurmamız gerekiyor. Plastik, metal gibi sert malzemeler dişlerde travma yaratarak uzun süreli zararların oluşmasına, hatta kırılmaya kadar varabilen problemlere neden olur.

 
Sert kıllı diş fırçası kullanmak

Sert kıllı diş fırçalarının dişleri daha iyi temizlediğine dair bir algı söz konusu. Ancak özellikle ilerleyen yaşlarda sert kıllı diş fırçası kullanmak dişlere ciddi zararlar verebiliyor. Yaş ilerledikçe diş etleri geriye itiliyor ve diş kökleri daha belirgin hale geliyor. Bu da dişlerde daha fazla hassasiyet yaratıyor. Sert kıllı fırçalar kullanmak diş etlerinin daha hızlı geri itilmesine ve dişlerin daha çabuk hassaslaşmasına neden oluyor. Bu nedenle yumuşak kıllı diş fırçaları kullanmak ve dişleri asla sert fırçalamamak gerekiyor. Şarjlı diş fırçaları, basınç sensörleri sayesinde dişinize yaptığınız basıncı kontrol edebilmenize ve dişlerinizi daha hassas fırçalamanıza olanak sağlıyor.

Diş fırçasını ve diş ipini yanlış teknikle kullanmak

Daha önce ‘’Şarjlı diş fırçası kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ve alışma sürecini kolaylaştıracak pratik teknikler’’ yazımızda da değindiğimiz gibi, dişlerinizi ne sıklıkta fırçaladığınız kadar nasıl fırçaladığınız da ağız ve diş sağlığınızı korumanız için önemli bir kriter. Dişleri günde en az iki kez fırçalarken her periyodun en az 2 dakika sürmesine, diş ipi kullanmaya ve fırçanızın başlığını en az 3-4 ayda bir değiştirmeye de çalışmalısınız.

Şarjlı diş fırçaları özellikle elinde, kolunda ya da omzunda problem yaşayanlar ve diş fırçasını kontrol edemediklerinden doğru teknikle fırçalamakta zorlananlar için oldukça ideal. Ayrıca çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı geliştirme aşamasında da daha kolay kullanabileceği şarjlı diş fırçaları işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

630x400_gif

Bu yazı Oral-B’nin katkılarıyla hazırlanmıştır. 

 

İlginizi çekebilecek diğer yazılar: 

Ağız ve diş sağlığında akıllı teknolojiler dönemi

Diş fırçası satın alırken dikkat etmeniz gereken 7 önemli kriter

Diş fırçasının tarihsel serüveni: Kim, ne zaman ve neden dişlerini fırçalama ihtiyacı duydu?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!