Çocuğunuzun karakterine göre “paylaşmayı” öğretmek

Konu çocuk olduğunda ben ezberlenmiş maddelerle tavsiye almak ve vermekten yana değilim. Çünkü her çocuğun ailesi, yaşayış şekli, dünyası birbirinden farklıdır. Verici olmayı, sevmeyi, vurmamayı öğretmeye çalışırız ama öğretme şeklimiz bile her biri için farklı olmalıdır. Çok inatçı, hareketli ya da yaramaz bir çocuğa sınırlamalar ya da kurallar koyabilirsiniz fakat aynı muameleyi zaten paylaşımcı ve aşırı verici bir çocuğa yapmamalısınız.

Size kendimden bir örnek vereyim: Oğlum Emir 5 yaşında ve arkadaşlarına kolundaki saati bile çıkarıp hediye edebilen bir çocuk. Ben ona çikolata ya da kurabiye aldığım zaman kendisi yemeden yanındakine uzatır. Eve gelir, ‘anne filanca arkadaşım benimle oynamak istemiyor ama ben onu çok seviyorum’ der. Birisi onu ittiğinde hemen ağlamaya başlar, benim söylemlerimle kendini koruyup karşılık vermeye yeni yeni başladı diyebilirim.

Çocuklara her zaman söylediğiniz bir söz var ya; “eşyalarını paylaşmalısın”, ben bunu Emir’e söylediğim zaman kendimi boşuna çocuğu uyarıyormuş gibi hissediyorum çünkü bu çocuk zaten paylaşıyor. Oğlum 3-4 yaşına gelene kadar tabii ki uyarılarda bulunup defalarca yanlışı doğruyu anlatmaya çalıştık. Yetiştirme tarzı bunda büyük bir etken, çünkü biz de anne baba olarak paylaşımcı ebeveynleriz. Fakat birçok anne babanın bizim gibi olduğu halde çocuklarının paylaşmadığını görüyorum. Bu yüzden kendimizi ve birbirimizi suçlamayalım. Bu boşuna vakit harcamak ve kendimizi yıpratmaktan başka bir yaramayacaktır.

Okul pedagogumuz bana: ‘Oğlunuz çok verici ve duygusal bir çocuk, bu güzel bir şey ama bazı eşyalarına sahip çıkıp paylaşmamayı da öğrenmeli’ dedi. Eminim bu birçok anne için şaşırtıcı bir konuşma olacaktır ama ben hiç şaşırmadım çünkü oğlumun öyle olduğunun farkındaydım.

Az önce bahsettiğim “her çocuğa aynı yaklaşım yapılmaz” fikrini ben gördüklerim ve yaşadıklarımdan dolayı edindim. Sizler de çocuğunuzu “4” yaşına geldiğinde gözlemleyin ve tanıyın. Dört yaş diyorum çünkü çocuklar 3 yaşından sonra gerek tuvalet eğitimini tamamlamış, gerek kendi kendine yemek yemeyi öğrenmiş ve anne babadan kısmi bile olsa bağımsızlaşmaya başlamış oluyorlar. Eğer zorluk çekiyorsanız bir pedagogdan çocuğunuzun karakterine göre nasıl sınır ve kural koyacağınız konusunda destek almaktan çekinmeyin.

Sevgilerimle…

İlginizi çekebilir: Çocuğunuzla birlikte her şeyi yeniden öğrenin

Melis Dilmener
Merhaba ben Melis Dilmener. 1985 doğumlu, evli ve bir çocuk annesiyim. Eğitimimi Kadir Has Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünde tamamladım. NLP İstanbul ‘Educational ... Devam