Bitkilerin Shazam’ı: Çiçeği fotoğrafından tanıyan Pl@ntNet ile tanışın

Dünyada çiçek açan bitki türü sayısı yaklaşık olarak 400,000; dolayısıyla her bir türün ne olduğunu bilmek ya da hakim olmak pek de mümkün değil. Pek çoğumuz yalnızca birkaç çiçek türünün ismini biliyoruz; çiçek ve bitki türleriyle yakından ilgilenenler de buna dahil.

iPhone ve Android cihazlarda çalışabilen Pl@ntNet, bu özellikleriyle adeta “bitkilerin Shazam’ı” olmaya aday.

Eğer bitki dağarcığınızı geliştirmek istiyorsanız, size güzel bir haberimiz var: günümüzde taksi çağırmaktan sipariş vermeye pek çok ihtiyacımız için kullandığımız mobil uygulamalar, bu soruna da çözüm oldu: Pl@ntNet ile tanışın.

Yanından geçerken ne olduğunu öğrenmek istediğiniz, ya da paylaşmak istediğiniz bilgileriniz varsa, Pl@ntNet tam aradığınız uygulama. iPhone ve Android cihazlarda çalışabilen Pl@ntNet, bu özellikleriyle adeta “bitkilerin Shazam’ı” olmaya aday. Fotoğrafını çekip yüklediğiniz bitkilerin ne olduğunu size söylerken, aramalarınızı kaydetmenize de olanak sağlıyor. Her yeni bitkiyle ilgili bilgiler uygulamaya eklenirken, database de büyüyor.

Pl@ntNet uygulaması nasıl çalışıyor?

Uygulama, bitki fotoğraflarının yüklendiği ve farklı bitki türleriyle ilgili detaylı bilgilerin paylaşıldığı bir sosyal ağdan bilgi çekiyor. Uygulamayı geliştirenler arasında Cirad, IRA, Inria/IRD ve Tela Botanica gibi Fransız araştırma organizasyonları geçmişine sahip dört bilimadamı da yer alıyor.

Pek çok farklı bitki türünü görsel olarak tanıyabilen uygulama; eğer bitkiyle ilgili detaylı bitkiler botanik referans alanında yer alıyorsa tanıyabiliyor. Pl@ntNet şu anda Fransa’da bulunan 4100’den fazla yabani bitki türünü tanıyor, aynı zamanda bu türlerin listesi de uygulamada yer alıyor.

Pl@ntNet şu anda Fransa’da bulunan 4100’den fazla yabani bitki türünü tanıyor.

Uygulamaya şimdiye kadar bitki türlerinin küçük bir yüzdesi eklenmiş olsa da, kullanıcı sayıları arttıkça ve farklı ülkelerden kullanıcılar katıldıkça, uygulamanın arşivi daha da genişliyor. Dolayısıyla eğer bitkiler sizin de ilgi alanlarınızdan biriyse, uygulamadan maksimum faydayı alabilmek adına, siz de bir an önce kullanmaya başlayabilirsiniz.

Uygulamada faydalı bitkiler gibi başlıkların yanı sıra bitkiler Amerika, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz gibi yetişme alanlarına göre ayrılıyor. Ayrıca aramasını yaptığınız bitkileri kaydedebiliyorsunuz. Son olarak keşfet kısmında 1037’den fazla türün 96292 görselinin olduğu bir altyapı var ve bitkilerin günlük kullanılan isimleriyle birlikte latince familya isimlerini de öğrenebiliyorsunuz.

Uygulama henüz bitkileri “yenilebilir-yenilemez” olarak sınırlandırmamış olsa da, bitki toplama ve doğadaki bitkileri tanıma konusunda güzel bir imkan sağlıyor. Gelecekte uygulamaya eklenecek bu tarz bir özellik, bitki toplayıcılarının seçeneklerini arttırabilir, bitkilerin vahşi kaynakları daha temiz ve ilaçsız olduğundan, bitkilerin kaynakları keşfedilerek daha taze ve besin değeri yüksek şekilde toplanabilir.

Diğer yandan Pl@ntNet bilinçli bir keşfe yardımcı olduğu için, kullanıcılarının doğayla daha derin ve sıkı bir bağ kurmalarına, dışarıda daha çok vakit geçirmelerine yardımcı olabilir.

Pl@ntNet ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki videodan ya da Pl@ntNet web sitesinden öğrenebilirsiniz: 

Inria – Pl@ntNet, the application that helps people identify plants

Kaynaklar:
plantnet.com.au
collective-evolution.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!