Birçok tarifin lezzet kaynağı: Yumurtanızın taze olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sağlıklı beslenme yöntemlerinde yumurta denince akan sular duruyor. Yumurtanın anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Saymakla bitiremeyeceğimiz kadar faydası olan yumurtanın hem bu faydalarının kaybolmaması, hem de zehirlenmelere karşı korunmak için taze olması çok önemli.

Peki buzdolabımızda yer alan yumurtaların tazeliğinden nasıl emin oluruz? Bir yumurtanın bayat olup olmadığını nasıl anlarız? Aslında yumurtanın uygun saklama koşulları sağlandığında uzun süre tazeliğini koruyan bir besin. Ancak bu yoğun hayat temposunda, buzdolabına ne zaman ne yerleştirdiğimizi hatırlayamamak birçoğumuzun başına geliyor. İşte yumurtanızın tazeliğiyle ilgili şüpheye düştüğünüzde uygulayabileceğiniz 5 yöntem…

1. Işığa tutun

İlk bakışta anlamsız gelse de yumurtayı ışığa tutarak tazeliğini test etmek en pratik yöntemlerden biri. Tavuk yumurtladığında, yumurtanın içerisindeki hava boşluğu azdır, yumurta bayatladıkça üst kısımdaki hava boşluğu artar. Taze yumurta dikey olarak ölçüldüğünde içerisinde hava boşluğu 4-5 mm iken, bayatlamış bir yumurtada bu hava boşluğu 10-12 mm kadar ölçülebilir. Bu nedenle yumurtayı ışığa tutarak içerisindeki hava boşluğunun uzunluğunu kontrol etmek, ne kadar bayatlamış olduğunu anlamak için iyi bir yöntem. Yumurta ışığa tutulduğunda hava boşluğu ışığı geçireceğinden, bu bölüm 4 milimetreden ne kadar daha uzunsa yumurtanın o kadar bayatlamış olduğunu anlamanızı sağlar.

Sarısı dağılmayan yumurta tazedir.
2. Kırın ve bakın

Eğer buzdolabınızda uzun süredir bekleyen yumurtaların bozulup bozulmadığını merak ediyorsanız, bir tanesini derince bir kasenin içerisine kırarak yumurtanın bayatlığını anlayabilirsiniz. Yumurtayı kırdığınız kaseyi elinize alıp hafifçe salladığınızda, eğer yumurtanın sarısı akından bağımsız bir şekilde hareket ediyor veya çabucak sağılıyorsa yumurta bayatlamış demektir. Yani sarısı dağılmayan yumurta tazedir.

3. Tartın

Yumurtalar bayatladıkça içerisindeki su azalmakta ve doğal olarak ağırlıkları da azalmaktadır. Çünkü bayatlayan yumurtalar ciddi miktarda su kaybeder ve bunun sonucunda da içerisindeki sarı ve beyaz büzüşür. Elinize alıp salladığınızda fark edilir derecede hafifse yumurtanız bayat demektir.

4. Suyun içine bırakın

Bayat yumurtayı ayırmanın en eğlenceli yollarından biri de bu su deneyidir. Yumurta bayatladıkça içerisindeki hava boşluğu genişlemesi, içerisindeki gazların artması, su yüzeyine çıkmasına neden olur. Yumurta bayatlığını ölçmek için yapacağınız su testi için 1 bardak suyun içerisine yumurtayı attığınızda eğer yumurta batmak yerine, suyun üstüne çıkıyorsa bayatlamış demektir.

Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı.
5. Sadece koklayın

Bazen bir yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğunu anlamanız için sadece koku duyunuzu kullanmanız yetebilir. Bayatlayan yumurtalarda ortaya çıkan bazı bileşikler ortaya kötü kokular çıkarabilmektedir. Bu sebeple kokusundan şüphelendiğiniz yumurtaların bayat olma ihtimali yüksektir.

Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklardan gençlere, gençlerden yaşlılara, hamile kadınlardan emzikli annelere, kilo problemi olanlardan diyabet hastalarına, hatta ölçülü olmak şartıyla kolesterol problemleri olanlara kadar herkesin günlük diyetlerinde bulunması tavsiye edilen, besleyici değeri çok yüksek eşsiz bir hayvansal besin olan yumurtayı beslenme programınızdan eksik etmeyin, ancak dikkat! Salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklara neden olan bakterilerin en sevdiği konaklardan biri de yumurtalardır. Bu nedenle yumurtanız tüm tazelik testlerini geçmiş olsa bile, yemeden önce güvenli bir sıcaklığa erişene kadar pişirmeyi unutmayın.

İlginizi çekebilir: 3 diyet efsanesiyle ilgili bilmeniz gerekenler

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam