Bir nefes sıhhat: Bedenimizde akciğer meridyeni

“5 metre çapında beyaz ışıktan bir alanın içindeyim. HER NEFES ALIŞVERİŞİNDE BU ALAN GÜÇLENİYOR. Kendimden kaynaklanan ve başkalarından kalan tüm negatif enerjileri kök çakramdan çıkan ince bir hatla dünyanın merkezine gönderiyorum. Topraklanıyorum, arınıyorum, korunuyorum. Şükürler olsun.”

Yazıma Ayla Örsan hocamdan öğrendiğim her sabah uyandığımda söylediğim ritüel mantralarımdan biri ile başladım. Nefes alıp vermek akciğerlerimizden başlayan, bedenimizin tüm hücrelerinin sağlığı için gerekli en önemli besin kaynağı. Hayal edebiliyor musunuz yetişkin bir insanda akciğerlerin yüzey alanı, aynı insanın derisinin yüzey alanının yaklaşık 5 katına eşit.

Gün içinde 25 000 kez nefes alıp veriyoruz. Dinlenme halinde bile dakikada 200-285 gram oksijene ihtiyacımız var. Akciğerler kamyonlar dolusu oksijeni kontrol edebiliyor. Nefes alışverişlerimize ne kadar özen gösterirsek, bedenimiz de o kadar özenli çalışıyor.

Hal böyle olunca olası tıkanıklıkları açmak için akciğer meridyenini, el ve ayakta akciğerlerin refleks noktalarını bilmek ve akciğer meridyenindeki akışı daha iyi hale getirmek, bedenimizin sistemlerinin hepsine faydalar sağlıyor.

Bedenimizde akciğer meridyeni
Bedenimizdeki akciğer meridyeni

Bedenimizde akciğer meridyeni, hem sağ hem sol gövdede köprücük kemiği olarak bilinen klavikula kemiğinin hemen orta alt bölgesinden başlar, sağ ve sol kol ön bölgede ilerler ve başparmak dış yanına doğru devam eder. 

Gökkuşağı altında dans etme egzersizi

Videoda görüldüğü gibi, ayakta duruyorken nefes alıp vermeye devam ederken eller parmaklar açık olacak şekilde sağ kol omuz hizasında avuç içleri yukarı bakar vaziyette yana açıldığında sol el kafanın üzerinde avuç içi kafa üst bölgesine bakar. Benzer olarak sol kol omuz hizasında avuç içleri yukarı bakar vaziyette yana açıldığında sağ el kafanın üzerinde avuç içi kafa üst bölgesine bakar. Bacaklar kol hareketine göre sağa ya da sola yaylanma hareketi yapar. Bu hareketi hem sağ hem sol 8 tekrar uygulayabilirsiniz.

Her iki ayak tabanımızda ve her iki avuç içimizde akciğer alanı

Akciğerlerimiz hem sağ hem sol olmak üzere 2 taraflı olduğu için akciğer refleksoloji alanları; sağ el ve sol el avuç içi, aynı zamanda sağ ve sol ayak tabanlarımızda parmakların avuç içi ya da ayak tabanıyla birleştiği yerlerin hemen altındaki bölgededir. 

Ayak tabanı ve el avuç içinde akciğer alanları
Akciğerin avuç içinde ve ayak tabanlarında denk geldiği bölge.

Şekilde görülen bölgelere parmakla basınçlar uygulayabilirsiniz. Parmakla basınçlar okşar gibi değil, limon sıkmak için uyguladığınız basınç kadar yüksek olmalıdır. Her bir akciğer alanı için yaklaşık 2 dakika uygulayabilirsiniz, nefes alıp vermeye devam ederken.

İlginizi çekebilir: Öfkene kulak ver, senden yardım istiyor olabilir!

Kaynaklar:

Meridian Studies in China: A Systematic
Chiro.org

Emsal Salık Tıp Doktoru
Tıp doktoru, Histoloji-Embriyoloji Uzmanı, Klinik Ayak Refleksoloji Uzmanı, Shiatsu Uzmanı, bass gitaristim. Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunuyum. Artı Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ... Devam