Beyinle ilgili bilmeniz gereken 5 gerçek

Eski bir hacker ve grafik tasarımcı olan Moran Cerf, önce film yapımcısına, sonra nörobilimciye, profesöre ve en sonunda da pazarlama uzmanına dönüştü. Eskiden bankaların güvenlik sistemlerine giren bir hacker iken, şimdi insanların beynine giren bir uzman. Duyguları kontrol etme, alışkanlık edinmek veya alışkanlıklardan kurtulmak için hayallerden faydalanma, özgür istekler  ve karar verme konularındaki çalışmaları marketing dünyasının liderlerinden Dünya Ekonomik Forumu’ndaki kitlelere kadar birçok kesimin ilgisini çekti.

Uplifers olarak Moran’ın röportajlarında belirttiği beyinle ilgili beş gerçeği sizler için derledik:

1. Kararlarınız size ait değil

Moran Cerf, verdiğimiz kararların hepsinin çevresel ve nörolojik uyarıcıların etkisiyle oluştuğunu söylüyor. Örneğin hakim karşısına çıkmak için en iyi zaman kahvaltı veya öğle yemeği sonrası. Hakimler için ışık, renk, hava durumu, ruh hali, yeni bir şarkı, zamanlama, açlık/tokluk durumu, kişisel geçmiş, yakın gelecek ve diğer çevresel unsurlar evet veya hayır yanıtı kadar çok şeyi değiştirebilecek güce sahip. Bilinçaltının bu şekilde etkilenmesini değiştirecek hiçbir güç de yok. Yapabileceğimiz en iyi şey bunun varlığını kabul edip, tarafsız kalmaya özen göstermek.

beyin 3
Moran Cerf egzersiz, gönüllü çalışmalar, manevi faaliyetler ve sosyal etkileşimlerin de ötesinde dinlenmenin mutluluk için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.


2. Hayallerini hack’lenebilir

Moran’a göre insanın bedeni uykuya dalabilir ancak bu sırada beyin hala bir şeylerle meşgul olmaya devam eder. Uyku sırasında beynimizin yaşanılanları gözden geçirdiği tatlı bir molası vardır. İşte bu gözden geçirme eylemine bazı kokular, cümleler veya duygusal süreçler etki edebilir. Örneğin sigara içen bir kişinin uyuduğu odaya önce sigara kokusu, ardından yeni pişmiş yumurta kokusu verildiğinde kişinin beyni bu iki eylemi birbirinden ayrıştırmayı öğrenir. Bu örnek bazı alışkanlıkların değiştirilmesi, diyet ve egzersiz yapma ve başka çalışmalarda kullanılabilir.

3. Mutluluğun 1 numaralı sebebi uyku

Uyku, beynin kendini yeniden şarj etmesine izin vermesi sebebiyle mutluluğun 1 numaralı sebebi olarak kabul ediliyor. Nobel Ödüllü bilimsel çalışmalardan örnekler veren Moran Cerf egzersiz, gönüllü çalışmalar, manevi faaliyetler ve sosyal etkileşimlerin de ötesinde dinlenmenin mutluluk için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

4. Beyniniz satın alınabilir

Markalarla çalışmaya alışkan olan Moran Cerf, üreticilerin neredeyse bir servet harcayarak satın alma kararlarını etkileyen nörolojik nüansları öğrenmeye çalıştığını belirtiyor. Sinema salonlarındaki koltukların kırmızı olmalarının (dramatik bir algı yaratıyor), bakkalların loş ve belli bir kurala göre düzenlenmiş olmalarının, kumarhanelerde saat bulunmamasının bir nedeni var.

beyin 4
Moran Cerf’e göre insanın bedeni uykuya dalabilir ancak bu sırada beyin hala bir şeylerle meşgul olmaya devam eder.


5. Farklı aksanlara ve lehçelere daha çok dikkat ediyoruz

Küçük çocuklar, aksanı olan öğretmenlerinin söylediklerini anlayabilmek için daha fazla dikkat harcıyor. Yetişkinler için de aynı şey geçerli. Moran Cerf’in kendisinin de Fransız ve İbranice aksanıyla konuştuğu İngilizcesi hesaba katıldığında kazandığı başarılar pek fazla şaşırtıcı değil.

Kaynak:
Inc.com

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Beyin duygulara ait sesleri kelimelerden daha hızlı algılıyor

Araştırmalar, sağ beyinli ile sol beyinli ayrımının bir efsane olduğunu söylüyor

Meditasyon sekiz haftada beyindeki gri maddeyi artırıyor

Beyin proteziyle hafıza kaybını aşmak artık mümkün olabilecek

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!