Bahar yorgunluğundan kurtulmanın pratik yolları ve bahar salatası tarifi

Dünyada herkes için en adaletli dağıtılan şey zamandır. Ancak nedense son zamanlarda 24 saat size yetmiyormuş gibi gelebilir. Sabah yataktan kalkıyorsunuz; bir bakmışsınız ki gece yatağa girme vaktiniz gelmiş. Sürekli yorgunsunuz. Garfield’ın insan haline bürünmüş gibi hissediyorsunuz. Nedensiz bir mutsuzluk yakanıza yapışmış ve sizi bırakmıyor. Girdap gibi çırpındıkça sizi içine çekiyor. Sanki birisi size uyku büyüsü yapmış gibi sürekli uyumak istiyorsunuz. Mümkün olsa yastığınızı iş yerine getireceksiniz, değil mi?

Tanı: Bahar yorgunluğu. İlkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında genellikle belirtilerini göstermeye başlar. İş yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen bir durumdur. Enerji azlığı, halsizlik, vücutta kırıklık ve baş ağrıları gibi semptomlar iş performansının düşmesine ve kişinin hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir. En sık görülen belirtileri; güçsüzlük, enerji azlığı, uykusuzluk, genel bir yorgunluk ve bitkinlik halidir. İşte, üzerinizdeki rehavetin tıbbi literatürdeki açıklaması bu şekilde tanımlanıyor.

Peki, bahar yorgunluğunu atlatmak için neler yapabilirsiniz? Pratik ve uygulanabilir önerileri sevgili Uplifers okurları için hazırladım. Bu önerileri bedeniniz hiç yadırgamadan kabullenecek. Kendinizi, yepyeni bir yaşam tarzını benimsemiş bulacaksınız.

bahar yorgunluğu

  • Günde en az 2,5 litre su için. “Ben su içmeyi sevmiyorum.” dediğinizi duyar gibiyim. İçine çubuk tarçın, taze zencefil, elma dilimi, taze nane, limon dilimi, taze çilek gibi sevdiğiniz tatları eklerseniz aromaları suya geçer, bahaneler ortadan kalkar.
  • Bahar yorgunluğu semptomlarına ek olarak; baş dönmesi, aşırı sinirlilik ve kalpte ritim bozukluğu, el ve ayaklarda üşüme var ise sizde demir eksikliği olabilir. Beslenme programına ciğer, mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, kinoa, chia tohumu, yumurta, badem, balık, kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzeler ekleyerek vücudunuzun demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
  • Bir hafta süreyle beslenme programınızdan işlenmiş gıdaları çıkartın.
  • Günde 2-3 porsiyon taze meyve tüketin; ama miktarı abartmamak kaydıyla. Meyve şekeri ‘’fruktoz’’un fazla alımı vücudunuz için yük olabilir.

bahar yorgunluğu meyve metin içi

  • Günde 2 adet çiğ ceviz ya da 5-6 adet çiğ badem tüketin.
  • Bir hafta süreyle kahve tüketimini azaltın. Günde bir bardak şekersiz Türk kahvesi yeterli.
  • Bir hafta süreyle beslenme programınızdaki karbonhidratlı yiyecekleri azaltıp protein alımını artırın. Yağ gereksiniminizi ise zeytinyağı ve yağlı tohumlardan karşılayın.
  • Sadece bir haftalık bir zaman dilimi için süt yerine yoğurt tüketin.
  • Uyku vücudun denge taşlarından birisidir. Günde 7-8 saat uyku yetişkin bir birey için yeterlidir. Uykuya ayrılan zamanın az olması kadar fazla olması da vücudunuz için istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkarır. Gece uykusunun kalitesi, gündüz ne kadar zinde olacağınızı da belirler. Sağlık bir gece uykusu için meditasyon önerilerimizi deneyebilirsiniz.
  • Spor, gün içinde kendinizi zinde hissedebilmenizi sağlayan en güçlü etkendir. Bunun için illa ki spor salonlarına yazılıp, uzun ve yorucu egzersizler yapmak zorunda değilsiniz. Günde 45 dakika yürümek, bedeninize verebileceğiniz en güzel hediye olacaktır.
  • “Müzik ruhun gıdasıdır” felsefesine inananlardansanız; günde yarım saat dinlendirici müzik dinleyerek zihninizi yorgunluktan arındırabilirsiniz.
  • Son olarak vaktiniz ve imkânlarınız elveriyorsa; bir hafta sonunuzu doğayla iç içe geçirin. Günübirlik bir kaçamakla da olsa doğadaki uyanışı hissedin.

Tüm bu önerilerin yanında, bahar yorgunluğundan kurtulmak  için sizlerle çok pratik ve lezzetli bir tarif paylaşacağım.  Kış aylarında yavaşlamış metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakımını artırarak vücudunuzu yaza hazırlayacak bu tarifi, öğlen ya da akşam öğününüz olarak hazırlayabilirsiniz.

Bahar yorgunluğu salatası:

avokado salatası metin içi

1 greyfurt
5 kök bebek ıspanak
½ orta boy avokado
½ kırmızı soğan
½ demet roka
50 gr ızgara somon
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
½ limon suyu
1 yemek kaşığı organik ekşi erik sosu (ev yapımı şekersiz ekşi erik marmeladı da olur)
Toz zencefil, toz zerdeçal, karabiber, kekik (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Greyfurdu soyun. Zarlarını çıkardıktan sonra küp küp doğrayın. Büyük bir kase içerisine koyun.
Ispanağı ve rokayı yıkadıktan sonra vitaminlerinin kaybolmaması için bıçak kullanmak yerine elinizle koparın. Soğanı jülyen kesim doğrayın. Zeytinyağı, limon suyu, erik ekşisi ve baharatları ayrı bir kapta karıştırıp ilave edin. Son olarak da ızgara somonu parçalayarak salatanızı süsleyin.

Afiyet olsun.

 

Selin Şahin Diyetisyen
Araştırmayı, içimdeki öğrenme ateşini hep canlı tutmayı, okumayı, kalemimi kağıtla buluşturmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi kendine görev edinmiş bir diyetisyenim. Psikoloji, felsefe, moda, spor, ... Devam