Arkadaş sandığınız kişiler acaba sizin gerçekten arkadaşınız mı?

İlk bakışta bu soru size saçma gelebilir, “arkadaşım” dediğiniz kişilerin sizi de arkadaş olarak gördüğünü düşünebilirsiniz. Ancak yapılan son bir çalışma, bizi gerçekten seven insanları belirleme konusunda sandığınızdan çok farklı sonuçlar ortaya koyuyor.

İlgili yazı: Neden arkadaşlarınız sizi sizden daha iyi tanıyor?

Arkadaş sandığınız insanların en azından yarısının sizi arkadaş olarak gördüğünü mü düşünüyorsunuz? Belli ki birçoğumuzun içgüdüleri, tahminleri ve sezgileri gerçeklerden çok uzak. Tel Aviv Üniversitesi’nden Erez Shmueli, “Kimin arkadaşımız olduğunu tahmin etmek konusunda pek de başarılı değiliz” diyor. Schmueli, söz konusu araştırmayı MIT’den araştırmacılarla birlikte yürüten ekipteki isimlerden biri. Araştırmadan çıkan sonuçları, bir köşeye atılacak uçdeğerler olarak değerlendirmek oldukça zor çünkü araştırmacılar bu sonuçları elde etmek için sadece kendileri bazı araştırma yöntemlerini uygulamakla kalmadı, daha önce yapılmış pek çok araştırmanın sonuçlarından ve ABD, Avrupa ve Ortadoğu’dan altı farklı arkadaşlık araştırmasının sonuçlarından yararlandı.

Arkadaş sandığınız kişiler acaba sizin gerçekten arkadaşınız mı?
Yapılan son bir çalışma, bizi gerçekten seven insanları belirleme konusunda sandığınızdan çok farklı sonuçlar ortaya koyuyor

Araştırmaya katılan kişilerin yüksek beklentilerine rağmen sonuçlar arkadaşlık beklentisiyle gerçekler arasındaki farkın yüzden 35’e kadar düştüğünü gösteriyor. Birçoğumuz ise arkadaş sandığımız kişiler konusunda yüzde 50 oranında yanılıyoruz.

İlgili yazı: Kadınların gey erkeklerle iyi arkadaş olmasının arkasında yatan bilimsel gerçek

Araştırmanın sonuçları, satış ve pazarlama faaliyetleri için kişisel etkiye önem veren firmalar açısından çok şey ifade ediyor. Ancak bu araştırmanın sonuçları günlük hayatımızda çok şeyi değiştirmeyebilir çünkü hala birçoğumuz arkadaşımız olduğunu düşündüğümüz kişiler hakkında aynı şekilde düşünmeye devam edeceğiz. Peki o halde bu araştırmanın bize en önemli katkısı ne olabilir?

Öncelikle, bu araştırma bizlere bazılarımızın kendiliğinden kurulan arkadaşlıklar konusunda daha şanslı olduğunu gösteriyor.

İlgili yazı: 12 adımda daha iyi bir ekip arkadaşı olmanın yolları

İkinci olarak, bu araştırmadan elde ettiğimiz sonuçlar sayesinde arkadaşlıklar konusunda daha dikkatli olabilir, ilişkilerimizde dengenin önemini fark edebiliriz. Karşımızdaki kişileri dinlemeye, anlamaya daha çok özen gösterebiliriz.

Son olarak da arkadaşlığından şüphe duyduğumuz ya da kendisine verdiğimiz değerin karşılığını bulamadığımız kişiler konusunda daha rahat davranabilir, onlarla görüşmeme kararı alırken kendimizi daha özgür hissedebiliriz.

Kaynak:
Psychology Today

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!